Literarni izziv 2023/24 - Kalejdoskop vašega vesolja

Tudi letos vas izzovemo s peresom in tipkovnico! Pravila so že poznana, za nove pisce pa jih ponavljamo spodaj. Oddajte vseh šest kratkih nalog oz. slik vašega vesolja in s tem osvojite vstopnico za oddajo vaše finalne kratke zgodbe za tekmovalni del izziva konvencije. Naloge bomo objavljali na spletni strani.

Pravila za NMN Literarni izziv: sestavi kalejdoskop svojega vesolja.

Iz tradicionalnega literarnega natečaja za kratko zgodbo smo ustvarili literarni izziv pisanja kratkih sestavkov vašega izvirnega sci-fi/fantazijskega sveta. Poimenovali smo ga »Sestavi kalejdoskop svojega vesolja«, kjer različne slike v kalejdoskopu zamenjajo prizori vaše lastne zgodbe. Vsakega prvega v mesecu objavimo torej nalogo, ki jo morate izpolniti, namen pa je raziskovanje in poglabljanje vašega sveta ter vaših likov. Rok oddaje je zadnji dan v mesecu, do polnoči. Vaše prispevke oddate na e-mail naslov: natecaj@nmn.si.

Če oddate vseh šest prispevkov, lahko oddate tudi finalno kratko zgodbo, ki se uvrsti v tekmovalni del za najboljšo kratko zgodbo NMN-ja 2024. Vaše zgodbe bo ocenjevala tričlanska žirija, ki bo vsem finalistom podala tudi mnenja glede njihovih oddanih zgodb na zdaj že tradicionalnem srečanju, ki se zgodi kmalu po konvenciji. Na samem dogodku tako zgolj razglasimo zmagovalce, glavna debata o zgodbah pa poteka kasneje, preprosto zato, da vam ne odžiramo ur pestrega programa NMN dogajanja.

Tekom mesecev oddajanja nalog se bomo sestali zdajšnji in prejšnji tekmovalci na čisto neobvezujočih srečanjih, z namenom druženja, primerjanja zapiskov, razglabljanja o vsem kar vas muči ob pisanju in tuhtanju kakšne naloge nas še čakajo. Datume srečanj objavimo in sporočimo sproti.

Na voljo imate dva jokerja za zamudnike. Če en mesec zamudite rok oddaje, lahko enkrat zamudo nadokonadite in oddate dva prispevka. Smisel izziva sicer je, da se z zgodbami in svetom ukvarjate dlje časa, zato več kot dve zamudi ne bomo upoštevali, prav tako se jokerja ne seštevata (ne morete 4 mesece nič oddati, potem pa v enem mesecu poslati 4 naloge).

AKTUALNA SLIKA V TVOJEM KALEJDOSKOPU:

(03) Decembrska naloga

Tretji izziv se glasi:

Obstaja legenda krčme v skritem kotičku vašega sveta, kjer natakar s pijačo, če tako naročite, doda tudi šilce sanj. Kakšne so te sanje, nihče ne ve, a najbolj priljubljena krčma v vesolju je polna smrčečih gostov. Kaj sanja tvoj junak, tvoja junakinja? Kako pride do te krčme? Kje je ta krčma? Zakaj želi sanjati, išče v tem počitek, resnico, odklop, odgovore, prerokbo?

400 besed.

Veselimo se vaših prispevkov, srečno ustvarjanje!

Rok oddaje: nedelja, 31.12., do polnoči.

Splošna navodila:

Roki oddaje

Rok oddaje je zadnji dan v mesecu, do polnoči. Izzivi se objavljajo prvega v mesecu. Torej je prvi izziv objavljen 1.10., za oddajo imate časa do 31.10. do polnoči. 1.11. zjutraj objavimo drugi izziv in tako naprej.
Zadnji izziv se bo torej objavil prvega marca, in s prvim aprilom 2024 bo začel teči rok za oddajo finalne zgodbe vseh tistih, ki boste oddali pet nalog. 30.4.2024 je rok za oddajo finalne zgodbe.

Kakšna pa so navodila glede teksta, jezika in dolžine nalog ter končne zgodbe?

Dolžina teksta bo navadno omejena na nekaj sto besed in se bo razlikovala od naloge do naloge. Ponekod omejitve ne bo, so pa rdeča nit nalog krajši prizori, odbliski v vašem svetu. Končna naloga bo omejena na 1500 besed. Kot vedno, je lahko tema fantazija ali sci-fi žanr. Sprejemamo le zgodbe in izzive v slovenskem jeziku.

Kam pošiljam sestavke?

Na email natecaj@nmn.si. Besedilo pošljete v odprtem dokumentu, ki nosi vaše ime in priimek ter mesec izziva (primer: harry-potter-november2022). Po oddaji vsake naloge boste prejeli potrditev in po zaključku boste, če boste oddali vseh šest nalog, povabljeni v nadaljevanje natečaja. Tekom natečaja bomo vse informacije glede literarnega izziva redno objavljali na spletni strani NMN-ja. Najbolj izvirne in/ali zabavne citate bomo objavljali tudi na družbenih omrežjih, seveda z vašim dovoljenjem.

FAQ

Čemu te predhodne naloge, zakaj ne standardna oddaja kratke zgodbe tik pred konvencijo?

Naloge so ustvarjene z namenom, da se poglobljeno ukvarjate s svojim svetom in liki. Premik iz vaše cone udobja bo tudi protagonistom in svetu/vesolju dal večjo globino in kredibilnost in nedvomno zvišal kvaliteto končne kratke zgodbe. Pa še zabavno je!

Ok, NMN, super, jaz sem za, ampak prva dva meseca NI ŠANS, da uspem kaj napisati, tako da brezveze. / NMN, čez poletje sem v džungli in se pogovarjam z ogromnimi metulji, težko pošljem email, potem se raje niti ne trudim?

Nikar tako! Smisel izziva je, da o zgodbi razmišljate dlje in zato ustvarjate kvalitetnejšo vsebino. Ker razumemo da ima včasih čas svoje ideje in načrte, dovolimo v tem izzivu dvakrat oddajo dvojnega prispevka: to pomeni da v enem roku lahko oddaš dve nalogi iz dveh različnih mesecev.

Naloga je objavljena, meni pa nekaj ni jasno in zdaj razmišljam o tem namesto da bi pisal/a, help?

Nikar tako! Pošlji nam mail, pocukaj za virutalni rokav na IG ali FB, da rešimo zagato!

 

Že objavljene pretekle slike tokratnega izziva:

(01) Oktobrska naloga

Odkrijte del vašega vesolja, ki je v popolni temi. Prebivalci tega ozemlja/dimenzije/planeta/karkoli živijo v popolni temi, vendar enkrat na tisoč let, kot govorijo njihove legende, začno padati zvezde z neba in za kratek čas osvetlijo njihov svet. Vkjučite dogodek v svoj svet (na kakršenkoli način želite) ter na svoj način razložite njihov način življenja, odnos protagonista/-ov do tega sveta in razlago osvetlitve metoritov ter kakšno slavje (ali neslavje?) ga spremlja. Pripovedovanje nima začrtane oblike (lahko je pripovedovanje, dialog, izsek iz velike knjige ali transkript velikega AI orodja, povsem v vaši domeni). Največ 600 besed.

(02) Novembrska naloga

Opišite ritual ali obred ali postopek – odvisno od zakonitosti sveta, vi sami veste, ali je svet religiozen, birokratski, znanstven, vesoljski, ali gre za rutino posameznika, posamezne rase/vrste/karkoli ali za obred celotnega planeta, države, kraljevine, vesolja? Ne pozabite na podrobnosti dejanja in zakaj je pomembno za vaš svet, prav tako ne pozabite na zavesten izbor stilske oblike pisanja – gre za pismo, vabilo, sklic, dialog, monolog, pripovedovanje, kaj popolnoma drugega? Za noč čarovnic lahko porušite vrata pravil in dimenzij.

(03) Decembrska naloga

Obstaja legenda krčme v skritem kotičku vašega sveta, kjer natakar s pijačo, če tako naročite, doda tudi šilce sanj. Kakšne so te sanje, nihče ne ve, a najbolj priljubljena krčma v vesolju je polna smrčečih gostov. Kaj sanja tvoj junak, tvoja junakinja? Kako pride do te krčme? Kje je ta krčma? Zakaj želi sanjati, išče v tem počitek, resnico, odklop, odgovore, prerokbo? 400 besed.

Finalne kratke zgodbe preteklih izzivov:

Kalejdoskop 2021

Vsebina revije:

  • Kratke zgodbe literarnega natečaja

Prenos pdf revije

Literarni natečaj 2021
Literarni natečaj 2022

Kalejdoskop 2022/23

Vsebina revije:

  • Kratke zgodbe literarnega natečaja

Prenos pdf revije