COSPLAY TEKMOVANJE NA NMN 2024

Organizatorji konvencije Na meji nevidnega smo veliki ljubitelji cosplaya, zato se zavzemamo za vse bolj kakovostno izvedbo cosplay tekmovanj, ki so ponavadi osrednji dogodek na sami konvenciji. Od prve konvencije pa do danes smo doživeli veliko sprememb, ogromno smo se naučili in se odločili za sledeče kategorije in kriterije, ki jih ocenjujemo.

NAGRAJENE KATEGORIJE
– Oklep (armor)
– SFX & Make up 
– Šivanje (needlework)
– Novinec (novice)

Izmed vseh bomo glede na število dodeljenih točk izbrali tudi Najboljšega med najboljšimi – Best in show, ki bo tudi slovenski predstavnik na evropskem International Cosplay Champions tekmovanju.

IDEJE IN NAPOTKI

Če želite očarati naše sodnike, je predvsem pomembno, da je vaš kostum dokončan. Tudi z zadnje strani, saj si vas podrobno ogledamo! Super je, da tudi izpostavite, kaj ste sami delali in kaj kupili, koliko časa vam je vse skupaj približno vzelo itd. Bodite samozavestni in ponosni na svoje delo! Opozorilo: ostro orožje, orodje ali drugi deli kostuma, ki bi lahko koga poškodovali, na konvencijo ne sodijo in jih bomo primorani zadržati pri vhodu.

KRITERIJI OCENJEVANJA

Kriteriji, ki jih ocenjuje strokovna žirija, so naslednji: avtentičnost kostuma glede na izbrani lik, kvaliteta izdelave (dokončano delo, zarobljeni šivi, sloji barve itd.), poskuša se tudi ugotoviti, koliko dela je cosplayer imel z določenimi deli, ali se je za izdelavo kostuma naučil kakšnih novih spretnosti (craftmanship), … 

Prosimo, da si preberete tudi pravilnik o tekmovanju pod prijavnico.

Žirija cosplay tekmovanja
POTEK PRIJAV NA TEKMOVANJE

Prijave za cosplay tekmovanje NMN 2024 zbiramo med 25 aprilom in 17. majem (do polnoči). Število mest tekmovalcev je omejeno na 25.
Upoštevali bomo vse prijave, ki bodo prišle do vključno 17. maja. Če se prijavi večje število, bomo na podlagi izpolnjene prijave in oddanih fotografij aktualnega kostuma naredili izbor. 
Predviden čas predsojenja je v dopoldanskih urah. Tekmovalci boste prejeli navodila vsaj 2 dni pred dogodkom. Omogočen vam bo tudi vhod na prizorišče mimo vrste obiskovalcev, da se lahko v miru uredite v Cosplay Garderobi pred samim predsojenjem.

Prosimo, da si vzamete čas pri izpolnjevanju prijave in ne čakate na zadnjo minuto. Za kakršna koli vprašanja smo vam na voljo na cosplay[@]nmn.si.

PRIJAVNICA

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ime in priimek/Name and surname
(Ime serije, video igre, anime-ja, knjige in drugo v kateri se lik pojavlja)
Predstavi kaj je bilo narejeno lastnoročno, kakšno tehniko si uporabil_a, kakšni so bili izzivi. V primeru, da ob prijavi še manjka kakšen del, napiši kaj boš izdelal_a do samega tekmovanja.
Procent: 50
Za tekmovanje je potrebno vsaj 60% cosplaya izdelati samostojno (torej ne uporabiti le kupljene rekvizite, kose oblačil, ipd). V primeru da so posamezni deli oblačil kupljeni ampak povsem preoblikovani za namen cosplaya, to ustrezno razložite. Za podrobnosti glej številko 20. v pravilniku tekmovanja.
Na Google Drive ali Wetransfer shranite do 10 referenčni fotografij. Vsaj 3 naj kar najbolje prikažejo vaš lik po katerem ste izdelali cosplay.

Dodajte tudi vsaj 5 fotografij poteka izdelave kostuma in sebe v izdelanem kostumu. Fotografija nam bo pomagala razporediti tekmovalce v kolikor prejmemo več kot 25 prijav.

Na Google Drive ali Wetransfer naložite izbrano glasbo, ki jo želite uporabiti ob svojem nastopu na odru. Lahko tudi napišite youtube povezavo do glasbe, za katero bi želeli da se predvaja med vašim nastopom na odru, ampak NMN ekipa glasbe ne bo rezala ali kako drugače prilagajala. Med vašim nastopom na odru, ki naj ne bo krajši od 20 sekund ter daljši od 2 minut, najboljše predstavite svojega karakterja. Če tvoj lik ne pleše, ne pričakujemo plesa na odru. Dovolj je samo poziranje. Podrobnejša navodila glede nastopa in poteka tekmovanja boste dobili na prijavljen elektronski naslov.
Izberite, če se strinjate z naslednjimi
1* = V okviru konvencije bomo izbrali najboljši cosplay, ki bo na mednarodnem festivalu predstavljal Slovenijo. Če takrat nimate časa ali v primeru zmage ne bi želeli tja, prosimo ne odkljukajte te izbire. Enako ravnajte če ste stari manj kot 18 let.

2* = Uvajamo nagradno kategorijo za cosplay začetnike. Pogoj je manj kot 2 leti aktivnega ustvarjanja cosplayev in brez nagrajenih nastopov na cosplay tekmovanju doma ali v tujini.

3* = Z oddajo prijave na tekmovanje dovoljujem, da se moji vpisani podatki uporabijo za organizacijo in obveščanje v okviru Cosplay tekmovanja na konvenciji NMN 2024. Ne pošiljamo dodatnih obvestil ali reklamnega materiala po končanem dogodku.

PRAVILNIK TEKMOVANJA

1. Večkratna prijava z različnimi kostumi ni dovoljena. Kandidat se lahko prijavi le enkrat, z enim kostumom.

2. Skupinski kostumi niso dovoljeni oz. kostumi se lahko ocenjujejo le posamično.

3. Tekmovanje vsebuje registracijo, predsojenje in predstavitev.

Registracija poteka preko spletnega obrazca, predsojenje v za-to namenjeni lokaciji, predstavitev pa na glavnem odru na dogodku. Lokacija za predsojenje bo sporočena vsem tekmovalcem vsaj 2 dni pred dogodkom, ali na info točki na dogodku samem.

4. Predsojenje: ob določenem času boste poklicani na predsojenje, kjer boste žiriji razložili proces ustvarjanja kostuma. Do časa predstavitve ste nato prosti.

5. Kandidati morajo podati opis, ki ga bo napovedovalec prebral med njihovim prihodom na oder. Lahko opiše podrobnosti kostuma, ali poda zgodbo o liku, ki ga kostum predstavlja. Lahko opiše proces izdelave, uporabljene materiale, število ur dela, ali karkoli, ki bi naredilo vtis na žirijo in publiko. 

6. Vsi sprejeti kandidati se morajo zglasiti na predsojenje na dan tekmovanja. Kandidati, ki se ne udeležijo predsojenja, bodo diskvalificirani. Podatke za čas in lokacijo tekmovanja vam bomo naknadno posredovali na prijavljen mail.

7. Ob prijavi na tekmovanje dodajte referenčne slike, po možnosti barvno sliko iz sprednje in bočne strani lika. Če vaša referenca slabo prikazuje lika, vam žirija ne more natančno soditi.

8. Na registraciji lahko priložite glasbo, ki se bo vrtela med vašim nastopom.

9. Fizični mediji (npr. CD-ji) in/ali video naprave (npr. laptop, iPod) na predsojenju ne bodo sprejeti.

10. Vulgarnost in kletvice na odru niso dovoljene. To vključuje sporočila na znakih ali oblačilih. Kršitev tega lahko privede do diskvalifikacije.

11. Politične ali verske izjave na odru in med sojenjem niso dovoljene. Kršitev tega lahko privede do diskvalifikacije.

12. Kostum ne sme biti uporabljen, če je bil prisoten na predhodnjih mednarodnih tekmovanjih, ali v finalnih krogih drugih tekmovanj.

13. Kostum ne sme promovirati uživanja alkohola, nezakonitih substanc, tobaka, uporabe orožja, ali nevarnih aktivnosti.

14. Kostum ne sme biti obscen ali žaljiv, ne sme kazati podpore sovraštvu ali sovražnim skupinam.

15. Kostum ne sme prikazovati kršitve, ali sam po sebi kršiti zakona.

16. Prosimo, da naj kostum ne vsebuje substanc, ki bi ovirale druge tekmovalce ali njihove kostume. Če nosite barve za kožo ali ličila, zagotovite, da se ne bodo prenesla na druge osebe. Na oder ne prinašajte česarkoli, kar bi lahko poškodovalo druge kostume. Po vaši predstavitvi ničesar ne puščajte na odru.

17. Golota ni dovoljena. Vsi kostumi morajo pokrivati telo na primeren način za publiko in družine. Nasilni prizori ali druge sporne vsebine lahko privedejo do diskvalifikacije, glede na presojo žirije.

18. Kandidati so odgovorni za svojo osebno lastnino. Ne moramo vam zagotoviti varnega prostora za osebno lastnino. Priporočamo, da imate asistenta, ki vam pri tem pomaga.

19. Ob kršitvi kateregakoli naštetega pravila, vas lahko vodstvo, osebje ali žirija dogodka, diskvalificira. Odločitev žirije je končna.

20. Kandidat na tekmovanje ne more pristopiti s kupljenim kostumom, ali kostumom ki ga ni naredil sam. Deli kostuma (npr. bodiji, pajkice, čevlji) so lahko narejeni iz kupjenih izdelkov, dokler je kanditat sam naredil vsaj 60% kostuma. Če je kostum predelan iz kupljenih izdelkov, mora kandidat podrobno razložiti kako je bil kostum ustvarjen, in postopek ustvarjanja. Kostumi, ki so sestavljeni iz kupljenih izdelkov in naj bi predstavljali lik ali kostum, niso dovoljeni.

21. Električni priključki vam ne bodo na voljo. Če vaš kostum potrebuje elektriko, mora biti del dizajna kostuma.

22. Krila, veliki rekviziti ali veliki kostumi so dovoljeni, vendar ob primeru, da so večji kot 2,5m v višino in 1m v širino, je možno da jih ne boste spravili skozi vrata. Če je možno, naj bodo večji deli kostuma snemljivi. Omejitve za velikost kostumov nimamo, vendar prosimo, da ste na odru pazljivi. Za kakršnokoli škodo na odru, osvetlitvi, tehnične opreme ali lastnine dogodka ste odgovorni sami.

23. Kostum mora omogočati gibanje z minimalno asistenco. Kostum vas ne sme ovirati ob vstopu in izstopu z odra. Kostuma ne smete sestavljati na odru.

24. Vsi rekviziti bodo preverjeni za varnost na samem vhodu Gospodarskega razstavišča. Na dogodek je prepovedan vnos

  • delujoče pištole (airsoft pištole, zračne pištole, plašilke, paintball pištole, šibrovke)
  • realistične replike pištol (replike, ponaredki ali igralne pištole, ki se jih na pogled lahko zamenja z delujočimi)
  • prepovedane sodelujoča strelska orožja (pihalniki, samostreli, loki, pene v sprejih, frače, vodni baloni in vodne pištole)
  • železna orožja z naostrenim rezilom (sekire, bodala, tomahavki, noži, kunai, shurikeni, meči, sprehajalne palice z meči in “switch blade”-i)
  • razstreliva (petarde in ognjemeti)
  • kemična orožja (solzivci)
  • topa orožja (medeninasti členki, kiji, nunčaki)
  • rekviziti iz težkih materialov (vključuje železo, fiberglas, in steklo)
  • inštrumenti ki povzročajo čezmeren hrup, kot npr. vuvuzele.

Replike orožij so dovoljene pod pogojem, da so narejene iz kartona, pene, lesa ali drugih lahkih materialov. Replike pištol so dovoljene le, če niso na pogled zamenljive z pravim orožjem. Cev vseh pištol mora biti pokrita z svetlo obarvanim čepom. Replike lokov so dovoljene, pod pogojem da imajo njihove puščice mehke konice.