NMN VODIČ

O COSPLAYU

Cosplay je ustvarjalen način za oboževalce, da izrazijo svojo ljubezen do svojih najljubših likov iz svetov animejev, filmov, serij, iger in stripov.

Če ste si kdaj želeli postati vaš najljubši junak ali zlobnež, je zdaj vaša priložnost!

Cosplayer si ponavadi sami zašijejo kostum, izdelajo orožje, orodje in druge pripomočke, uredijo lasulje, se naličijo in se za nekaj časa prelevijo v svoj najljubši lik. K temu velikokrat sodi tudi obnašanje, ki je usklajeno s samim likom.

Ne glede na to, ali ste veteran ali novinec v izdelovanju kostumov, ti ga je pomagala sešiti mama ali pa je kupljen na ebayu, cosplay ni omejen na starost, niti spol ali postavo. Cosplay-er je lahko prav vsak.

Nekateri kostume radi izdelujejo, drugi jih raje nosijo, bistveno pa je, da pri tem uživamo. Na NMN boste lahko videli ogromno fantastičnih kostumov, od čudovito dodelanih do enostavno zabavnih.

cosplay na NMN
Zakaj je Cosplay zabaven?
  • Cosplay ponuja fantastično priložnost, da pokažete svojo ustvarjalnost in mojstrstvo. Od oblikovanja in šivanja kostumov do ustvarjanja rekvizitov in dodatkov lahko svojo vizijo oživite in jo delite z drugimi, ki delijo vašo strast.
  • Cosplay je odličen način za povezovanje s kolegi, spoznavanje novih ljudi  in ustvarjanje trajnih prijateljstev. Ko igrate cosplay, postanete del skupnosti, ki deli vaše navdušenje nad vašimi najljubšimi liki in zgodbami. 
  • Izkusite edinstven občutek pripadnosti: ko se v kostumih udeležite konvencij in podobnih festivalov, postanete del živahne in vključujoče skupnosti. Sprejmite priložnost, da ste obkroženi z drugimi, ki delijo vašo ljubezen do vseh stvari, povezanih z geek in pop kulturo.

Kako začeti?

Izberi si lik

Izberite lik iz svojega najljubšega animeja, filma, serije, igre ali stripa. Pri izbiri upoštevajte svojo strast do lika, svoje sposobnosti in kompleksnost kostuma.

Raziskuj in načrtuj

Raziščite videz svojega lika in zberite referenčne slike. Odločite se, ali boste svoj kostum ustvarili iz nič, spremenili obstoječa oblačila ali kupili že izdelano obleko.

Materiali in oprema

Ko imate načrt, začnite zbirati materiale, kot so blago, vzorci in dodatki. Sestavite svoje orodje, vključno s šivalnimi stroji, škarjami in lepilom.

Ustvari svoj kostum

Začnite sestavljati svoj kostum. Bodite pozorni na podrobnosti a naj vas težki začetki ne odvrnejo. Vaja dela mojstra!

Pazi na čas in prosi za pomoč

Ne pozabite si dati dovolj časa, da dokončate svoj projekt pred dogodkom. Za pomoč se vedno lahko obrnete tudi na FB skupino Cosplay Slovenija.

Testiraj pred dogodkom

Vsaj dan pred dogodkom preizkusite oblačenje kostuma, nanos ličil in lasulje. Poskusite tudi različne poze, ki so relevantne za vaš lik.

Nato pa pridi na konvencijo Na meji nevidnega in pokaži svoj kostum drugim obiskovalcem, se fotografiraj, odigraj kakšno igro in če si pogumen, stopi na oder in se poteguj za nagrade na COSPLAY TEKMOVANJU!

cosplay tekmovanje
izdelaj si cosplay

Za materiale kot so pena, worbla (termoplastika), barve in profesionalno orodje za izdelavo kostumov, priporočamo obisk spletne trgovine COSPLAYSHOP.BE

Trgovina CosplayShop.be je naš dolgoletni partner in glavni sponzor tekmovanja. Njihova ponudba je prilagojena za prav vse ustvarjalce kostumov, od začetnikov do profesionalcev.