Cosplay

KAJ?
Cosplay je japonska skovanka iz besed ‘costume’ (kostum) in ‘play’ (igra). Gre za poustvarjanje določenih likov iz mang, animejev, znanstveno-fantastičnih in fantazijskih filmov, knjig, iger … Ljubitelji tega čedalje bolj popularnega hobija si ponavadi sami zašijejo kostum, izdelajo orožje, orodje in druge pripomočke, uredijo lasulje, se naličijo in se za nekaj časa prelevijo v svoj najljubši lik. K temu velikokrat sodi tudi obnašanje, ki je usklajeno s samim likom.

ZAKAJ?
Ker želimo za en dan postati nekdo, ki nam je všeč, ker radi ustvarjamo in izumljamo nove načine za izdelavo kostumov, ker se radi fotografiramo, ker imamo radi nove izzive … Razlogov je vsaj toliko, kot je cosplayerjev!

KDO?
Cosplay je odličen hobi za vse, ne glede na starost ali spol, spretnost ali finančno zmožnost! Nekateri kostume radi izdelujejo, drugi jih raje nosijo, bistveno pa je, da pri tem uživamo. Na NMN boste lahko videli ogromno fantastičnih kostumov, od čudovito dodelanih do enostavno zabavnih.

Zelo bomo veseli, če bomo letos v kostumu opazili tudi tebe!

KJE?
Priložnosti za cosplay je tudi pri nas vsako leto več, naj izpostavimo le nekatere dogodke:

  • Makkon – festival japonske kulture (Ljubljana, december)
  • Meteorita – dan znanosti in fantastike (Jesenice, april)
  • Anime – sejem stripov in družabnih iger (Koper, avgust)
  • Kunikon – konvencija v sklopu festivala mladih kultur (Velenje, avgust)
  • ter seveda Na meji nevidnega – največja konvencija fantazije in znanstvene fantastike v Sloveniji!

Cosplay na NMN

Organizatorji konvencije Na meji nevidnega smo veliki ljubitelji cosplaya, zato se zavzemamo za vse bolj kakovostno izvedbo cosplay tekmovanj, ki so ponavadi osrednji dogodek na sami konvenciji. Od prve konvencije pa do danes smo doživeli veliko sprememb, ogromno smo se naučili in se odločili za stalne kategorije in kriterije, ki jih ocenjujemo.

KATEGORIJE
– Film (sem spadajo tudi liki iz serij, animiranih filmov, animejev, itd.)
– Knjiga ali strip (tudi manga liki)
– Igre (računalniške, družabne, itd.)
– Skupinska maska

Izmed vseh pa bomo glede na število dodeljenih točk izbrali tudi Najboljšega med najboljšimi – Best in show, ki bo tudi slovenski predstavnik na evropskem International Cosplay Champions tekmovanju. Finalni izbor med predstavniki bo potekal na konvenciji MondoCon v Budimpešti, ki se bo odvijala 20. in 21. oktobra 2018.

Več o dogodku si lahko preberete na spletni strani: https://cosplaychampions.com/

IDEJE IN NAPOTKI
Če želite očarati naše sodnike, je predvsem pomembno, da je vaš kostum dokončan. 🙂 Tudi z zadnje strani, saj si vas podrobno ogledamo! Super je, da tudi izpostavite, kaj ste sami delali in kaj kupili, koliko časa vam je vse skupaj približno vzelo itd. Bodite samozavestni in ponosni na svoje delo! Opozorilo: ostro orožje, orodje ali drugi deli kostuma, ki bi lahko koga poškodovali, na konvencijo ne sodijo in jih bomo primorani zadržati pri vhodu.

KRITERIJI OCENJEVANJA
Kriteriji, ki jih ponavadi ocenjuje strokovna žirija, so naslednji: avtentičnost kostuma glede na izbrani lik (pri izvirnih kostumih se ocenjujeta celovitost in skladnost), kvaliteta izdelave (dokončano delo, zarobljeni šivi, sloji barve itd.), poskuša se tudi ugotoviti, koliko dela je cosplayer imel z določenimi deli, ali se je za izdelavo kostuma naučil kakšnih novih spretnosti, … Na nekaterih konvencijah sodniki ocenjujejo tudi nastop in navzočnost na odru.

NAGRADE

Zmagovalec posamezne kategorije prejme materialne nagrade s tematiko kategorije. Zmagovalcu ‘ Best in Show’  plačamo pot in nočitev za tekmovanje na festivalu MondoCon v Budimpešti, ki se bo odvijal 20. in 21. oktobra 2018.

PRIJAVA
Za sodelovanje na cosplay tekmovanju na NMN 2018 se morate predhodno prijaviti! Prijave bomo odprli v mesecu septembru!

Uvajamo nov, netekmovalni del! Fashion Show, kjer lahko pokažete svoje kostume v primeru, da ne želite tekmovati ali če vam je kdo drug naredil kostum. V to kategorijo pa bodo uvrščeni tudi originalni kostumi, ki jih na žalost ne moremo ocenjevati po cosplay standardih.

V tem delu strokovna žirija izbere zmagovalca v kategoriji Original Design (izviren kostum), gledalci pa lahko glasujejo za svoj najljubši kostum.

Best in Show – slovenski predstavnik na ICCC

Slovenski predstavnik na evropskem prvenstvu bo ocenjen po kategorijah, ki veljajo  na ostalih evropskih tekmovanjih.

Needlework (šivanje): vse povezano s šivanjem, krojenjem, vezenjem, kvačkanjem, itd.
Armor (oklep): izdelava oklepa ali delov iz pene, worble in podobnih materialov
FX (posebni učinki): kostum, ki večinoma temelji na izdelavi protetike, posebnega ličenja, elektronike ipd.

Cosplay predstavnika mora biti narejen po že obstoječem liku (film, serija, anime, video igra, …) in ne sme biti originalni kostum, mešanica dveh ali več likov, genderbend ali druga predelava.

Konvencija Na meji nevidnega je eden izmed partnerjev tekmovanja International Cosplay Champions. Zmagovalcu našega dogodka plačamo pot in nočitev za tekmovanje na festivalu MondoCon v Budimpešti, ki se bo odvijal 20. in 21. oktobra 2018.

Več o dogodku si lahko preberete na spletni strani: https://cosplaychampions.com/

NMN Hall of Fame

Prvi dve leti je bilo cosplay tekmovanje izvedeno v precej manjšem obsegu, tako da ni bilo različnih kategorij – podelili smo nagrade za 1., 2. in 3. mesto. Žirijo so sestavljali člani različnih društev, ki delujejo na področju fantazije, znanstvene fantastike in sorodnih žanrov: KUD Šmaug, Društvo Gil-galad, KUD Ampus in predstavniki Makkona. Z letom 2016 smo uvedli nekaj novosti – stalne kategorije in sodniška zasedba, ki je sestavljena iz treh cosplayerjev ali strokovnjakov za kostume, ličenje in posebne efekte. En član žirije je vedno nekdo izmed organizatorjev (KUD Šmaug), drugi član je zmagovalec/-ka naziva Best in show prejšnjega leta, tretji pa je eden izmed gostov tekočega leta.

2017
kategorija Film: Overseer of the Floor Guardians Albedo (Overlord)
kategorija Igra: Chaos sorcerer of Slaanesh (Warhammer Fantasy)
kategorija Knjiga: Talon (DC Universe)
kategorija Izviren kostum: Valkyra
kategorija Skupinska maska: Poison Ivy in Joker (DC Universe)
Best in Show: Retronaout

2016
kategorija Film: Legolas (Hobit)
kategorija Igra: Chell (Portal 2)
kategorija Izviren kostum: Evelyn
kategorija Skupinska maska: Rey, Kylo Ren in Han Solo (Star Wars)
Best in Show: Sylvanas Windrunner (World of Warcraft)

2015
kategorija Fantazija: Liliana Vess (Magic the Gathering)
kategorija Znanstvena fantastika: Nux (Mad Max: Fury Road)
kategorija Skupinska maska: Steampunk par
Best in Show: Borg (Startrek)

2014
1. mesto: Orka (Lord of the Rings)
2. mesto: Elspeth (Magic the Gathering)
3. mesto: Nightingale (Skyrim)
Posebna omemba: skupinska maska Game of Thrones

2013
1. mesto: Nazgul (Lord of the Rings)
2. mesto: Morgana (League of Legends)
3. mesto: Demon Huntress (Diablo III)