Prijavnica za tekmovanje se nahaja spodaj! (scroll down)

Cosplay

KAJ?
Cosplay je japonska skovanka iz besed ‘costume’ (kostum) in ‘play’ (igra). Gre za poustvarjanje določenih likov iz mang, animejev, znanstveno-fantastičnih in fantazijskih filmov, knjig, iger … Ljubitelji tega čedalje bolj popularnega hobija si ponavadi sami zašijejo kostum, izdelajo orožje, orodje in druge pripomočke, uredijo lasulje, se naličijo in se za nekaj časa prelevijo v svoj najljubši lik. K temu velikokrat sodi tudi obnašanje, ki je usklajeno s samim likom.

ZAKAJ?
Ker želimo za en dan postati nekdo, ki nam je všeč, ker radi ustvarjamo in izumljamo nove načine za izdelavo kostumov, ker se radi fotografiramo, ker imamo radi nove izzive … Razlogov je vsaj toliko, kot je cosplayerjev!

KDO?
Cosplay je odličen hobi za vse, ne glede na starost ali spol, spretnost ali finančno zmožnost! Nekateri kostume radi izdelujejo, drugi jih raje nosijo, bistveno pa je, da pri tem uživamo. Na NMN boste lahko videli ogromno fantastičnih kostumov, od čudovito dodelanih do enostavno zabavnih.

Zelo bomo veseli, če bomo letos v kostumu opazili tudi tebe!

KJE?
Priložnosti za cosplay je tudi pri nas vsako leto več, naj izpostavimo le nekatere dogodke:

  • Mofucon (prej Makkon) – festival japonske kulture (Ljubljana, december)
  • UmiKo- anime festival (Koper, april)
  • ter seveda Na meji nevidnega – največja konvencija fantazije in znanstvene fantastike v Sloveniji!

Cosplay na NMN

Organizatorji konvencije Na meji nevidnega smo veliki ljubitelji cosplaya, zato se zavzemamo za vse bolj kakovostno izvedbo cosplay tekmovanj, ki so ponavadi osrednji dogodek na sami konvenciji. Od prve konvencije pa do danes smo doživeli veliko sprememb, ogromno smo se naučili in se odločili za sledeče kategorije in kriterije, ki jih ocenjujemo.

KATEGORIJE
– Oklep (armor)
– SFX & Make up
– Šivanje (needlework)

Izmed vseh pa bomo glede na število dodeljenih točk izbrali tudi Najboljšega med najboljšimi – Best in show, ki bo tudi slovenski predstavnik na evropskem International Cosplay Champions tekmovanju.

Več o dogodku si lahko preberete na spletni strani: https://cosplaychampions.com/

IDEJE IN NAPOTKI
Če želite očarati naše sodnike, je predvsem pomembno, da je vaš kostum dokončan. Tudi z zadnje strani, saj si vas podrobno ogledamo! Super je, da tudi izpostavite, kaj ste sami delali in kaj kupili, koliko časa vam je vse skupaj približno vzelo itd. Bodite samozavestni in ponosni na svoje delo! Opozorilo: ostro orožje, orodje ali drugi deli kostuma, ki bi lahko koga poškodovali, na konvencijo ne sodijo in jih bomo primorani zadržati pri vhodu.

KRITERIJI OCENJEVANJA
Kriteriji, ki jih ponavadi ocenjuje strokovna žirija, so naslednji: avtentičnost kostuma glede na izbrani lik (pri izvirnih kostumih se ocenjujeta celovitost in skladnost), kvaliteta izdelave (dokončano delo, zarobljeni šivi, sloji barve itd.), poskuša se tudi ugotoviti, koliko dela je cosplayer imel z določenimi deli, ali se je za izdelavo kostuma naučil kakšnih novih spretnosti, … Na nekaterih konvencijah sodniki ocenjujejo tudi nastop in navzočnost na odru.

Pri ocenjevanju kostumov pa zadnje besede nimajo le člani strokovne žirije. S spletnim glasovanjem, ki ga bomo odprli na dan dogodka, bomo obiskovalcem omogočili, da izmed vseh nastopajočih izberejo svojega zmagovalca. Tudi ta bo prejel posebno mesto med vsemi ostalimi zmagovalci in nagrado za trud pri kreaciji kostuma.

NAGRADE
Zmagovalec posamezne kategorije prejme materialne nagrade s tematiko kategorije. Zmagovalcu (posamezniku in ne skupini) ‘ Best in Show’  plačamo pot in nočitev za tekmovanje v sklopu tekmovanja ICCC.

GLAVNI SPONZOR COSPLAY TEKMOVANJA

PRIJAVE SO ODPRTE DO 3.5. 2023 OB 23:55!

COSPLAY PRIJAVNICA