Predavalnica

By 5. septembra, 2018 No Comments

The Sandman: Prolog
-
Predavata: Lena Petrovič in Nerlisa Osmičević Uvodna predstavitev globalno priznane in večkrat nagrajene stripovske serije avtorja Neila Gaimana. Kultna serija stripov, ki je nastala v sodelovanju z več izjemnimi ilustratorji je bogata mešanica modernega mita in mračne fantazije, v kateri se brezhibno prepletajo sodobna fikcija, zgodovinske zgodbe in svetovne legende. Je dežela sanj odsev stvarnega sveta, ali obratno? Ali se stvarnost definira zaradi sanj, saj le te opredeljujejo vse kar ni resnično?

O.B.O.D.: 25 let Buffy – Pokončevalke vampirjev
-
OBOD
Podcast O.B.O.D.
Agentje Mito, Igor in Aljoša bodo z gostjo Sanjo Struna, filmsko kritičarko in prevajalko, ob 25. obletnici govorili o kultni najstniški grozljivo-fantazijski seriji Buffy – Pokončevalki vampirjev (1997–2003). Zakaj je to eden začetkov zlate dobe televizije? Kako serijo vidi sodobno žanroslovje in kako feminizem? Kdo je bil boljši: Angel ali Spike?
Ob tem bodo v nagradnem kvizu za občinstvo podelili še kakšno nagrado, predvsem pa se zabavno kratkočasili, kot se znajo samo na podkastu O.B.O.D., edinem slovenskem podkastu, posvečenem žanru.

Novejša slovenska fantazijska literatura
-
Urška Bračko - Booknjiga
Okrogla miza - voditeljica Urška Bračko - Booknjiga.
O novejši slovenski fantazijski literaturi se bo knjižna blogerka Urška Bračko pogovarjala z Julijo Lukovnjak (Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa, Sanje 2021), Jakobom Kondo (Skrivnost srži 1 in 2, Primus 2021) in Janom R. Bilodjeričem (Animus: V svetu senc, Aljatera 2021). Pogovarjali se bodo o ustvarjalnih procesih, izdaji fantazije v Sloveniji in njihovih pričakovanjih. Seveda ne bodo pozabili omeniti tudi njihovih knjig, vendar v takšnih mejah, da vam ne bodo razkrili preveč. Mislite, da lahko pričakujemo še kakšna nadaljevanja?
Pripravite se na dogodek, da boste lahko avtorici in avtorjema zastavili tudi vsa skrivnostna vprašanja, ki jih že dolgo držite v sebi!

Ekipa NMN – Predstavitev literarnega izziva
-

Opravičujemo se: Kako uspešno zapustiti planet v 42 korakih
-
Opravičujemo se
Podcast: Opravičujemo se
Vse več prebivalcev skrajno nepomembnega modro-zelenega planetiča na katerem živimo, je kljub poizkusom, da bi s prelaganjem majhnih koščkov papirja (ali s prelaganjem virtualnih žetonov) našli srečo, še vedno nesrečnih, kljub temu, da namesto zapestnih ur v žepih nosimo prenosne računalnike, ki pa imajo eno veliko pomanjkljivost. Na zunanji strani nimajo napisa SAMO BREZ PANIKE.
Zato bomo v živem snemanju podkasta Opravičujemo se za vse nevšečnosti poizkušali najti nekaj (nekajinštirideset) načinov kako uspešno zapustiti planet, še preden pride apokalipsa.

TFF 12: Vsak planet je peščeni planet
-
Opravičujemo se
Kolektiv Jezdecev vsebine se vrača na NMN s svežo okroglo mizo o odnosu med znanstveno fantastiko in živeto resničnostjo. Poglobili se bomo v razkorak ZF med napovedjo prihodnosti in satiro sedanjosti. Avtorja kot postapokaliptik, zombiji kot manifestacija apolitičnega, konec civilizacije kot ultimativen Unheimliche. Vse to IN vprašanja poslušalcev IN vrečka čipsa, časti Naughtius.
Sej nismo prvič, veste, kaj pričakovat.

Star Trek/Zvezdne Steze! Dosegljiva resničnost ali fantastična zabloda?!
-
Maša Jelušič
Okrogla miza - voditeljica Maša Jelušič
Antropologinja Irena Šumi, urednik Aljoša Harlamov, umetnik Mito Gegič ter radijski voditelj in podcaster Anže Tomić se bodo razgovorili o človeški in tehnološki plati utopične(?) Star Trek prihodnosti, vse skupaj pa bo začinjeno z dobro mero trivie, komentarji o novejših serijah, mini kvizom in vprašanji poslušalcev!

Ilustriranje igre – Destiny’s Divide
-
Peter Gaber
Akademski slikar Peter Gaber je ilustrator za prihajajočo igro s kartami Destiny’s Divide. Predstavil bo, kako se je lotil dela od koncepta in skic do končnih ilustracij, kaj so bile inspiracije, kaj omejitve in kako daleč seže domišljija v tako bogatem projektu.

Med fantazijo in izročilom
-
Peter Gaber
Predava: Jakob Konda
Predstavitev novih slovenskih domišljijskih romanov vas bo popeljala globoko med gorovja in gozdove Sončne dežele - sveta, v katerem se odvijajo usodni dogodki Skrivnosti Srži in Padca magije. Preučili bomo proces nastajanja romanov, grajenja sveta, razpletanja zgodbe in snovanja oseb, spregovorili bomo o zlatorogu in slovenski mitologiji, saj je le-ta glavni navdih za stvaritev romanov, se dotaknili tudi problematike slovenske domišljijske književnosti ter razpravljali o vlogi magije v današnjem svetu.

Predstavitev največjega sejma namiznih iger na svetu – Essen Spiel
-
Ivan Cepanec
Predava: Bona Fide Games d.o.o.
Kako se pripraviti na obisk največjega sejma namiznih iger na svetu kot obiskovalec in razstavljavec?