PROGRAM NA VELIKEM ODRU, PREDAVALNICI IN V KAVARNI

Za vas smo pripravili pester program predavanj, pogovorov, podcastov in delavnic. Podrobnejši opisi posameznih točk so na voljo pod urnikom.

Poleg dogajanja v predavalnici in na glavnem odru smo za vas pripravili še krajše tematske predstavitve in pogovore v kavarni na robu vesolja. 

Za lažje načrtovanje ogleda posameznih programskih točk, da slučajno česa ne zamudite, si naložite applikacijo konvencije, ki je dostopna za Android naprave preko Google Play Store.

Naloži Android aplikacijo Na meji nevidnega

Glavni oder

Jukebox za risanke: en glas, tisoč likov

10:00-11:00

Sinhronizacija naših najljubših animiranih likov je zahtevna in odgovorna vloga, ki lahko otrokom – pa tudi odraslim – za vedno zaznamuje dojemanje njihovih najljubših likov. A kako se ta postopek sploh odvije in kdo se odloči, da se pes Marmaduke iz Kansasa prestavi v Duplek? Zvezdniški trio igralcev, ki vsak na svoj način zaznamujejo slovensko sinhronizacijsko sfero, nam bo predstavil izzive, najlepše trenutke ter anekdote iz svoje bogate kariere. Pogovarjali se bomo z Jernejem Kuntnerjem, začetnikom sinhronizacije risank v slovenščino, ki ima poleg obsežnih igralskih tudi režiserske izkušnje; Alenko Tetičkovič, enim najbolj prepoznavnih ženskih glasov pri nas, ki je med drugim sodelovala pri sinhronizacijah risank Levji Kralj, Neverjetni 2 in Obuti Maček: Zadnja Želja; ter mladim Andreiem Lenartom, ki je velik preboj v svetu sinhronizacije dosegel, ko je posodil glas Anakinu Skywalkerju v seriji Vojna zvezd: Vojna klonov.

Sodelujejo:

Jernej Kuntner
Alenka Tetičkovič
Andrei Lenart
Mitja Bosnič – vodi pogovor

________________________

Psihološka in fizična pripravljenost v e-športu

12:00-13:00

Diamant Esports je slovenska profesionalna e-športna organizacija, ki s svojimi ekipami nastopa na državnih, regijskih in mednarodnih tekmovanjih. Ključen del organizacije so trenerji in širši trenerski štab, med katerimi je tudi psihologinja Nuša “PlagueRat” Klepec, ki skrbi za psihološko pripravljenost igralcev. Del priprav predstavljajo delavnice in seanse z igralci in s trenerji, opravljajo pa se tudi pogovori z vsakim igralcem posebej. Na najvišjem nivoju e-športa so pritiski enormni in psihološka pripravljenost igralcev je ključnega pomena, saj pripomore k boljšim predstavam in posledično boljšim rezultatom.

Sodelujejo:
Nuša “PlagueRat” Klepec
Bor “Kektz” Jeršan
Nejc “saveey” Mis
Tomo “treach” Pejanović Nosaka – vodi pogovor

________________________

Prevajanje Prstanov

13:15-14:15

Kako v slovenščino prevesti cel svet? Kako prevajati žanr, ki temelji na jeziku oziroma kulturnih in zgodovinskih konotacijah jezika in ki so ga oboževalci večinoma že prebrali v izvirniku? Kako prevajati delo, ki je bilo v preteklosti že večkrat prevedeno in ki so ga bralci že ponotranjili oziroma ga strastno sovražijo? Na ta in druga, tudi konkretna vprašanja o njunem delu bosta odgovarjala Sergej Hvala – Sneti, ki trenutno prevaja zadnjo knjigo Gospodarja prstanov, in urednica za fantazijski žanr pri Mladinski knjigi, dr. Darja Marinšek, mednarodni vidik in uvid v Tolkienovo delo pa bo dodal tolkienolog Marcel Bülles. Pogovor bo potekal v angleščini, vodil pa ga bo član podkasta O.B.O.D., Aljoša Harlamov.

Sodelujejo:
Marcel Bülles – The Tolkienist
dr. Darja Marinšek
Sergej Hvala – Sneti
Aljoša Harlamov – vodi pogovor

________________________

Poziranje za cosplay

15:00-16:00

Tako kakor film ne more delovati brez igralskih sposobnosti (čeprav so, bodimo pošteni, nekateri že poskusili), tudi cosplay ni zgolj izdelava kostuma. Da bo iluzija popolna, moraš svojemu liku vdahniti iskrico življenja. In če želiš, da je tvoje trdo delo ovekovečeno, moraš znati pozirati za fotografe, ki se drenjajo okoli tebe v lovu na popolni posnetek. Profesionalna ekipa cosplayerjev iz Srbije – Ori Cosplay, Marija Morticia in Pixie Padlock, vsak s svojimi unikatnimi talenti in posebnostmi – bodo z nami delili svoje nasvete in trike. Pridruži se delavnici o poziranju, na kateri bo sodelovala tudi publika, ter dvigni svoj cosplay na še višjo raven!

Sodelujejo:
Katarina Stojanović – Pixie Padlock
Marija Radovanović – Morticia
Borivoje Naumovski – Ori

________________________

Moje ime je Inigo Motoya – Mečevanje v fantaziji in resničnosti

16:30 – 17:00

Fantazijske zgodbe na papirju ali v filmu rade postrežejo s prizori mečevanja, ki požene kri po žilah in premakne zaplet v naslednje poglavje. Mečevalski mojstri kot protagonisti, antagonisti ali skrivnostni učitelji pa itak ždijo za vsakim štorom. Pa stvar zares izgleda tako? Člani Academia Artis Dimicatoriae na svojih treningih preučujemo in vadimo zgodovinske borilne veščine in bomo v živo pokazali, kako se res vihti rezila. Sprehodili se bomo skozi par stoletij evropske zgodovine, spoznali nekaj pravih mojstrov mečevanja ter vsaj enkrat citirali Konana barbara.

________________________

COSPLAY TEKMOVANJE

17:30 – 18:45

Ne zamudite letošnjega šova z domačimi in mednarodnimi cosplayerji!

________________________

Geek kviz

19:00 – 20:00

Cosplay corner

Spellcrafting – create your own Spellbook / Uročeno ustvarjanje – izdelaj lastno knjigo urokov

10:00 – 11:30
Poteka v angleščini

Vodita:
Klara Štampar – Klarux
Fabian Einwögerer – Kenus

Pena (foam) in penasta glina (foamclay) sta skoraj čudežna materiala, ki v kombinaciji omogočata skoraj neomejeno kreativnost pri izdelavi cosplaya. Na delavnici bosta izkušena cosplayerja Kenus in Klarux pokazala osnovne tehnike in trike. Sodelujoči pa si boste lahko izdelali odličen prop – spellbook, s katerim boste očarali prijatelje in začarali sovražnike!

Foam and foamclay are materials with almost magical properties, which allow for nearly unlimited creativity in cosplay when used in combination. During this workshop, experienced cosplayers Kenus and Klarux will show us the basic techniques and tricks that go into working with these materials successfully. As participants, you will be able to create a cool prop – a spellbook to charm your friends and curse your foes!

Sponzor delavnice je CosplayShop.be, spletna trgovina za vse v povezavi s cosplay ustvarjanjem.

Kavarna na robu vesolja

Svet je senca (Edgarja Kaosa) ob kavi – pogovor z avtorico

10:45 – 11:15

Po končanem predavanju boste lahko z avtorico nadaljevali pogovor v kavarni.

____________________

Oblikovanje namiznih iger

13:00 – 14:00

Te zanima postopek izdelave namizne igre? Pogovori se z izkušenimi izdelovalci in oblikovalci namiznih iger.

____________________

Engage! Pogovor o Star Treku

14:15 – 14:45

Trekkieji vse barv majice, združite se! Vsi ljubitelji Zvezdnih stez ste vabljeni na sproščem pogovor v kavarni.

____________________

Izredno zasedanje Kluba fantastičnih: Veščec 2 in 3

Klub fantastičnih je bralni klub, ki se srečuje vsak mesec v ljubljanski knjigarni Konzorcij in razpravlja o fantazijskih in znanstvenofantastičnih knjigah v izvirniku in prevodu. Vodita ga Aljaž in Katarina, odlična knjigarja in ljubitelja dobrega žanra. Tokrat vas vabijo, da se jim pridružite kar na NMN – vse, kar morate storiti, je, da prej preberete drugo knjigo Veščeca Andrzeja Sapkowskega in odhitite v knjigarno po tretjo knjigo, ki bo v prevodu Klemna Piska malo pred konvencijo izšla tudi v slovenščini.

V sproščenem in prijetnem vzdušju boste lahko z drugimi bralci govorili o Geraltovih pustolovščinah in izmenjali izkušnje ob branju. Ali pa tudi samo poslušali, kaj o seriji menijo drugi.

____________________

Supernova, Krononavt in druge dobrote Celjskega literarnega društva

16:00 – 16:30

Kaj so v zadnjem času pripravili v Celjskem literarnem društvu in kaj naklepajo v prihodnje?

Predavalnica

Svet je Senca (Edgarja Kaosa)

10:00–10:45

Julija Lukovnjak, mlada avtorica fantazijskega romana Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa (2021), bo predstavila njegovo nadaljevanje, knjigo Svet je senca (Edgarja Kaosa), ki bo izšla v tednu festivala Na meji nevidnega. O razvijanju fantazijskega sveta se bo pogovarjala z urednico Heleno Zemljič in ilustratorko Majo Poljanc. Julija bo z veseljem odgovarjala na vprašanja o romanu Svet je senca (Edgarja Kaosa) ter se pogovarjala o pisanju in branju fantazije v splošnem.

Sodelujejo:
Julija Lukovnjak
Helena Zemljič
Maja Poljanc

________________________

Potovanje skozi čas

11:00-11:45

Potovanje skozi čas, v obliki nadzorovanega premikanja naprej in nazaj v času, se skozi človeško domišljijo in zgodbe začne pojavljati šele na koncu 19. stoletja. V predavanju Jaka Mura, doktorja fizike, bomo spoznali izbrane oblike in interpretacije potovanja skozi čas, ki jih srečamo v popularnih literarnih delih, filmih in serijah. Pozornost bo namenjena različnim napravam, ki omogočijo časovno potovanje, skupaj bomo razmislili o posledicah in paradoksih potovanja skozi čas, hkrati pa poskusili poiskati tudi nekaj znanstveno-tehnološkega ozadja takšnih potovanj. Če se želite pridružiti dvema predavanjema hkrati, skočiti na obisk v srednji vek ali večerjati ob koncu vesolja, vabljeni!

Predava: dr. Jaka Mur

________________________

Novejša slovenska fantazijska literatura #2

12:00-13:00

Dogodek o novejši slovenski fantazijski literaturi se vrača na NMN! Tokrat se bo knjižna blogerka Urška Bračko pogovarjala z dvema avtoricama: Moniko Pavlovič (V objemu temnih zveri) in Davorko Štefanec (Strašilka). Spregovorili bosta o njunih ustvarjalnih procesih, izdaji fantazije v Sloveniji in pričakovanjih, za obe avtorici je knjiga namreč njun prvenec, zato se lahko kmalu nadejamo tudi nadaljevanj. Potrudile se bodo, da o knjigah ne razkrijejo preveč, da bo dogodek pritegnil tudi tiste, ki jih še niste prebrali, hkrati pa boste zvesti bralci slovenske fantazije dobili možnost, da avtorici vprašatevsa žgečkljiva vprašanja, ki se tičejo njunih likov!

Sodelujejo:
Urška Bračko – Booknjiga
Monika Pavlovič
Davorka Štefanec

________________________

Star Trek – Dobri ‘stari’ Picard

13:15-14:15

Gostje se bodo razgovorili o Picardu nekoč in danes, o njegovih vrlinah, modrosti, pleši, sinu, o njegovih ljubeznih, arheoloških strasteh, glasbenem talentu, vročem čaju in borgih …. engage!

Celotna debata bo seveda začinjena z dobro mero trivie, mini kvizom ter vprašanji poslušalcev!

Sodelujejo:
Maša Jelušič – vodi pogovor
dr. Irena Šumi
Mito Gegič
Anže Tomić

________________________

Ukrajinski geekovski studio Cool story, bro!

14:30 – 14:45

Cool story, bro! je prvi ukrajinski studio, v celoti osredotočen na geekovske žanre. Iz skromnih začetkov so hitro rastli in do leta 2022 so izdajali stripe in igre, prodajali zbirateljske izdelke, bili pa so tudi tik pred podpisom pogodbe s Hollywoodom. Vojna je vse postavila na glavo, a ekipa se ni predala. Našli so nove načine kreativnega izražanja ter se povezali bolj kot kdajkoli prej. Spoznajte več o njihovi neverjetni zgodbi v tej kratki video predstavitvi.

Sodelujejo:
Cool story, bro!

________________________

The Tolkienist

15:15 – 16:15

Marcel Aubron-Bülles je avtor bloga thetolkienist.com s poudarkom na mednarodnem ljubiteljstvu Tolkiena, splošnem geekovstvu in raziskavam. Dela kot samostojni prevajalec, novinar in pisatelj, je pa tudi ustanovitelj nemškega Tolkienovega društva ter soustanovitelj dogodka RingCon, nekdaj največje evropske konvencije fantazijskega filma. Lahko ga najdemo v kavarnah po vsem svetu, kjer redno srka espreso, bloga, piše in bere. Na neki točki je bil poročen s čudovito francozinjo z vzdevkom Sauron. Ja, ta Sauron. Aktiven je tudi kot del International Tolkien Fellowship na Facebooku ter Tolkien Folk na Instragramu. Njegove dogodivščine lahko podprete na steadyhq.com/thetolkienist.

Predava: Marcel Aubron-Bülles

________________________

Lovecraftovska kozmična groza v knjigi, na platnu in na ekranih

16:30 – 17:30

Agenti Mito, Igor in Aljoša bodo z gostjo Veroniko Šoster, filmsko kritičarko in urednico, ob izidu prevoda romana H. P. Lovecrafta Primer Charlesa Dexterja Warda (prev. Jernej Županič, LUD Literatura) govorili o tem kultnem avtorju »čudaške« oziroma »kozmične« groze, o majhnosti in nepomembnosti človeka, o sluzastih pošastih z lovkami ter o filmih in serijah, ki so se navdihovale pri njem. Vse to seveda na zabavno kratkočasen način, kot to znajo samo na podkastu O.B.O.D., edinem slovenskem podkastu, posvečenem žanru.

Sodelujejo:

Veronika Šoster
Mito Gegič
Igor Harb
Aljoša Harlamov

________________________

Žanrski bikini

17:45 – 18:45

Kopalke, gate, negližeji, usnjeni trakovi z zaponkami, škornji, svilene nogavice, maske, strgana oblačila in švic, švic, švic. Fantaziranje je dobesedno implementirano v žanrsko (fantastično) umetnost. Pridružite se nam pri podrobnem ogledu človeških teles in nenavadnih oprav, ki so jih nosila skozi zgodovino filmov/serij. Smejali se bomo stereotipom, kritizirali bomo zablode in nasploh slavili modo. In moda. (18+)

Sodelujejo: LUD TFF 12 smo kolektiv, ki tedensko piše portal (jez)deci vsebine, mišmaš kolumn, kritik, prevodov, potopisov, kratkih zgodb, poezije in vsega neresnega vmes.

________________________

Osnove dolgega meča – delavnica mečevanja

19:00 – 20:00

Izvaja: Academia Artis Dimicatoriae

Z izrazom dolgi meč imenujemo družino orožij, ki so svoj vrhunec doživela v obdobju od 14. do zgodnjega 16. stoletja. S svojim ravnim dvoreznim rezilom, ki ga tipično vihtimo v dveh rokah, so to, kar si najbrž večina predstavlja pod izrazom “srednjeveški meč”. Člani skupine Academia Artis Dimicatoriae med drugimi preučujemo boj tudi s tem fantastičnim orožjem. Na delavnici bomo spoznali tehniko dolgega meča po tradiciji t.i. nemške šole, kar vključuje stav telesa, korake in osnovne napade. Priporočena so udobna oblačila in obutev. Pogoj za udeležbo je starost vsaj 16 let in predhodna prijava na stojnici AAD v razstavnem prostoru NMN 2023. Mladoletni lahko sodelujejo le, če prijavo podpišejo njihovi starši. Mesta so omejena!