PROGRAM NA GLAVNEM ODRU IN V PREDAVALNICI

Če želite izvedeti več o posameznem dogodku, se vam bo ob kliku nanj odprlo informativno okno s krajšimi informacijami. Dodatni daljši opisi posameznih točk so zbrani pod urnikom.

Poleg dogajanja v predavalnici in na glavnem odru smo za vas leto pripravili še krajše tematske predstavitve in pogovore v kavarni, kjer so bodo predstavili predvsem posamezniki in društva. Njihov točen razpored bo objavljen na sami konvenciji. Dodatna vprašanja o programu lahko naslovite na program@nmn.si.

Vrata konvencije odpremo ob 9:00. 

Glavni oder

What the f**k is Metaverse ali kakšen bo svet 2.0?

11:30-12:30

Predava: Aleš Pevc

Si predstavljate, da vas neko zbudi sredi noči in reče, da ste sedaj vi, ja točno vi, odgovorni za celoten planet. Kje bi začeli? Kakšen svet bo to? Kako bo vse skupaj funkcioniralo? Ste sploh pripravljeni prevzeti odgovornost? Kreatorji Metaversa nam dejansko ponujajo ravno to – zgradite svoj krasni novi svet in poiščite rešitve za vse svetovne probleme. Sci-Fi prihodnost o kateri smo se pogovarjali in jo gledali v filmih, se ravno sedaj dogaja pred našimi očmi. Je torej čas, da postanete snovalec, super junak, mojster modrosti ali zgolj opazovalec sprememb, ki se v virtualnem svetu dogajajo ravno v tem trenutku, a bodo že jutri zelo močno vplivale tudi na našo realnost? Je čas, da se povežemo in skupaj ustvarimo nov svet, svet 2.0?

 

Odkrivanje novih svetov in dimenzij preko Erasmusa za mlade podjetnike!

12:30-12:40

Aleš Pevc

 

 

 Mladinska knjiga – Interaktivni SFF kviz

13:00-14:00

Vodi: Boštjan Gorenc Pižama

Tri tekmovalne skupine (prevajalci fantazije in znanstvene fantastike, ekipa NMN in ekipa obiskovalcev) se bodo potegovale za zmago v prestižnem kvizu. Kdo najbolje pozna fantazijo in znanstveno fantastiko? V kviz bo vključeno tudi občinstvo.

 

O knjigah, špilih in seriji Veščec

14:15-15:15

Povezuje: Aljoša Harlamov.

Ob slovenskem izidu Zadnje želje pisatelja Andrzeja Sapkowskega bomo s prevajalcem knjige in pisateljem Klemnom Piskom, filozofom in pisateljem Mirtom Komelom, tehnološkim novinarjem in urednikom Marjanom Kodeljo govorili o knjižnem fenomenu, o kultnem ARPG špilu in o popularni Netflixovi seriji Veščec.

Pogovor bo za Mladinsko knjigo, ki je izdajatelj knjige, usmerjal član podkasta O.B.O.D. Aljoša Harlamov.

Predavalnica

Predavanje: The Sandman: Prolog

10:00-10:45

Predavata: Lena Petrovič & Nerlisa Osmičević

Uvodna predstavitev globalno priznane in večkrat nagrajene stripovske serije avtorja Neila Gaimana. Kultna serija stripov, ki je nastala v sodelovanju z več izjemnimi ilustratorji je bogata mešanica modernega mita in mračne fantazije, v kateri se brezhibno prepletajo sodobna fikcija, zgodovinske zgodbe in svetovne legende.
Je dežela sanj odsev stvarnega sveta, ali obratno? Ali se stvarnost definira zaradi sanj, saj le te opredeljujejo vse kar ni resnično?

 

25 let Buffy – Pokončevalke vampirjev

11:00-12:00

Podkast O.B.O.D

 

Agentje Mito, Igor in Aljoša bodo z gostjo Sanjo Struna, filmsko kritičarko in prevajalko, ob 25. obletnici govorili o kultni najstniški grozljivo-fantazijski seriji Buffy – Pokončevalki vampirjev (1997–2003). Zakaj je to eden začetkov zlate dobe televizije? Kako serijo vidi sodobno žanroslovje in kako feminizem? Kdo je bil boljši: Angel ali Spike? Ob tem bodo v nagradnem kvizu za občinstvo podelili še kakšno nagrado, predvsem pa se zabavno kratkočasili, kot se znajo samo na podkastu O.B.O.D., edinem slovenskem podkastu, posvečenem žanru.

 

Novejša slovenska fantazijska literatura

12:15 – 13:15

Povezuje: Urška Bračko – Booknjiga

O novejši slovenski fantazijski literaturi se bo knjižna blogerka Urška Bračko pogovarjala z Julijo Lukovnjak (Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa, Sanje 2021), Jakobom Kondo (Skrivnost srži 1 in 2, Primus 2021) in Janom R. Bilodjeričem (Animus: V svetu senc, Aljatera 2021). Pogovarjali se bodo o ustvarjalnih procesih, izdaji fantazije v Sloveniji in njihovih pričakovanjih. Seveda ne bodo pozabili omeniti tudi njihovih knjig, vendar v takšnih mejah, da vam ne bodo razkrili preveč. Mislite, da lahko pričakujemo še kakšna nadaljevanja? Pripravite se na dogodek, da boste lahko avtorici in avtorjema zastavili tudi vsa skrivnostna vprašanja, ki jih že dolgo držite v sebi!

 

Kako uspešno zapustiti planet v 42 korakih

13:45 – 14:45

Podcast Opravičujemo se

Vse več prebivalcev skrajno nepomembnega modro-zelenega planetiča na katerem živimo, je kljub poizkusom, da bi s prelaganjem majhnih koščkov papirja (ali s prelaganjem virtualnih žetonov) našli srečo, še vedno nesrečnih, kljub temu, da namesto zapestnih ur v žepih nosimo prenosne računalnike, ki pa imajo eno veliko pomanjkljivost. Na zunanji strani nimajo napisa SAMO BREZ PANIKE. Zato bomo v živem snemanju podkasta Opravičujemo se za vse nevšečnosti poizkušali najti nekaj (nekajinštirideset) načinov kako uspešno zapustiti planet, še preden pride apokalipsa.

 

 Vsak planet je peščeni planet

15:00 – 16:00

Podcast TFF 12

Kolektiv Jezdecev vsebine se vrača na NMN s svežo okroglo mizo o odnosu med znanstveno fantastiko in živeto resničnostjo. Poglobili se bomo v razkorak ZF med napovedjo prihodnosti in satiro sedanjosti. Avtorja kot postapokaliptik, zombiji kot manifestacija apolitičnega, konec civilizacije kot ultimativen Unheimliche. Vse to IN vprašanja poslušalcev IN vrečka čipsa, časti Naughtius. Sej nismo prvič, veste, kaj pričakovat.

 

 Star Trek/Zvezdne Steze! Dosegljiva resničnost ali fantastična zabloda?!

16:15 – 17:15

Povezuje: Maša Jelušič

Antropologinja Irena Šumi, urednik Aljoša Harlamov, umetnik Mito Gegič ter radijski voditelj in podcaster Anže Tomić se bodo razgovorili o človeški in tehnološki plati utopične(?) Star Trek prihodnosti, vse skupaj pa bo začinjeno z dobro mero trivie, komentarji o novejših serijah, mini kvizom in vprašanji poslušalcev!

 

Ilustriranje igre – Destiny’s Divide

17:30 – 18:00

Predava: Peter Gaber

Akademski slikar Peter Gaber je ilustrator za prihajajočo igro s kartami Destiny’s Divide. Predstavil bo, kako se je lotil dela od koncepta in skic do končnih ilustracij, kaj so bile inspiracije, kaj omejitve in kako daleč seže domišljija v tako bogatem projektu.

 

 

Med fantazijo in izročilom

18:15 – 18:45

Predava: Jakob Konda

Predstavitev novih slovenskih domišljijskih romanov vas bo popeljala globoko med gorovja in gozdove Sončne dežele – sveta, v katerem se odvijajo usodni dogodki Skrivnosti Srži in Padca magije. Preučili bomo proces nastajanja romanov, grajenja sveta, razpletanja zgodbe in snovanja oseb, spregovorili bomo o zlatorogu in slovenski mitologiji, saj je le-ta glavni navdih za stvaritev romanov, se dotaknili tudi problematike slovenske domišljijske književnosti ter razpravljali o vlogi magije v današnjem svetu.

 

Predstavitev največjega sejma namiznih iger na svetu – Essen Spiel

19:00 – 20:00

Predava: Bona Fide Games d.o.o.

Kako se pripraviti na obisk največjega sejma namiznih iger na svetu kot obiskovalec in razstavljavec?