Razpored dogajanja v predavalnicah

Velika predavalnica

10:00-11:00 Podkast O.B.O.D - O seriji Koločasje

Agentje Mito, Igor in Aljoša bodo z gostjo Urško, nekdanjo članico organizacijske ekipe NMN, predebatirali prvo sezono Amazonove serije Wheel of Time oziroma Koločasje. Je bila vredna velikih pričakovanj? Kako je kakovostno primerljiva z drugimi fantazijskimi serijami zadnjih let (Veščec, GoT, Senca in kosti ...)? Kako zvesta je knjigam Roberta Jordana? Ob tem bodo v nagradnem kvizu za občinstvo podelili še kakšno nagrado, predvsem pa se zabavno kratkočasili, kot se znajo samo na podkastu O.B.O.D., edinem slovenskem podkastu, posvečenem žanru.

11:15-12:15 Roman Vučajnk – Badass ali samo Bad?

Kakšna je povezava med bojevanjem v naši resničnosti in bojevanjem, kot ga spoznavamo v filmih in kako lažje uživati v dobro zasnovanih in izpeljanih bojih v priljubljenih zgodbah oziroma lažje prenesti slabo mlatenje. Pri tem bi ošvrknili odbite motive, kot je sekanje glav (Highander! Ne, Zeleni vitez...), fetiš nad posebnimi meči (žaro-meč in BBQ res imata povezavo z ogljem; v kakšnem jezeru je pa fajn ostati previden, da ne stopiš na kaj ostrega) in kakšna zanimivost, ki bo na omikanih družabnih srečanjih prinesla bonus točke (o pomembnosti razpoloženja za bojevanje) oziroma vas ne bodo nikoli več povabili (interpretacija Rolandovega klica na pomoč z rogom).

12:30-13:30 Ivan Cepanec – (Znanstvena) fantastika Neala Pearta

Neil Peart je bil bobnar in tekstopisec zasedbe Rush. V svojih besedilih je poslušalcem in bralcem predstavljal svetove, na katere so vplivali Tolkien, Asimov in mnogi drugi.

13:45-14:45 Aljoša Harlamov, Igor Harb, Alojz Kodre - Ekranizacija SFF

Debata o prednostih in pasteh televizijskih in filmskih priredb fantazijske in znanstvenofantastične literature; navezava na literarna dela in njihove priredbe za film/televizijo J.R.R. Tolkiena, Leigh Bardugo, Andrzeja Sapkowskega, Franka Herberta, Douglasa Adamsa itd.

15:15-16:15 Academie artis dimicatoriae - Hema delavnica: Na rezilu so vsa sonca enaka

Ena osrednjih niti fantazijskega, pa tudi sci-fi žanra, je bojevanje po vzoru na zgodovinsko bojevanje s hladnim orožjem. Star Wars, Lord of the Rings, Dune so ne le vizualno podprti z akcijskimi prizori, ampak bojevniška kultura vznika iz temeljev ključnih likov ter jih oblikuje skozi zgodbo. V AAD preučujemo in vadimo prvine zgodovinskega bojevanja z mečem, bodalom in sabljo, kakšno pa znamo razdreti tudi glede bojevniške kulture. Na delavnici vas naučimo osnov, s katerimi so se morali spoprijemati tako Mace Windu kot Anakin, Aragorn in tisti-albino-Ork ter sestre Bene Gesserit in otroci plemiških hiš znanega vesolja.

16:45-17:45 Boštjan Gorenc Pižama in Mladinska knjiga - Interaktivni SFF kviz

Tri tekmovalne skupine (prevajalci fantazije in znanstvene fantastike, ekipa NMN in ekipa obiskovalcev) se bodo potegovale za zmago v prestižnem kvizu. Kdo najbolje pozna fantazijo in znanstveno fantastiko? V kviz bo vključeno tudi občinstvo.

18:00-19:30 Cosplay tekmovanje

Mala predavalnica

10:00-10:45 Lena Petrovič & Nerlisa Osmičević - Predavanje: The Sandman: Prolog

Uvodna predstavitev globalno priznane in večkrat nagrajene stripovske serije avtorja Neila Gaimana. Kultna serija stripov, ki je nastala v sodelovanju z več izjemnimi ilustratorji je bogata mešanica modernega mita in mračne fantazije, v kateri se brezhibno prepletajo sodobna fikcija, zgodovinske zgodbe in svetovne legende.
Je dežela sanj odsev stvarnega sveta, ali obratno? Ali se stvarnost definira zaradi sanj, saj le te opredeljujejo vse kar ni resnično?

11:00-12:00 Podcast Opravičujemo se - Kako uspešno zapustiti planet v 42 korakih

Vse več prebivalcev skrajno nepomembnega modro-zelenega planetiča na katerem živimo, je kljub poizkusom, da bi s prelaganjem majhnih koščkov papirja (ali s prelaganjem virtualnih žetonov) našli srečo, še vedno nesrečnih, kljub temu, da namesto zapestnih ur v žepih nosimo prenosne računalnike, ki pa imajo eno veliko pomanjkljivost. Na zunanji strani nimajo napisa SAMO BREZ PANIKE. Zato bomo v živem snemanju podkasta Opravičujemo se za vse nevšečnosti poizkušali najti nekaj (nekajinštirideset) načinov kako uspešno zapustiti planet, še preden pride apokalipsa.

12:15-13:30 Urška Bračko – Booknjiga - Okrogla miza: Novejša slovenska fantazijska literatura

O novejši izdani slovenski fantazijski literaturi se bo knjižna blogerka Urška Bračko pogovarjala z gosti Jakobom Kondo (Skrivnost srži 1 in 2, Primus 2021), Julijo Lukovnjak (Imaginarni svetovi Edgarja Kaosa, Sanje 2021), Vidom Legradićem (Travid: za devetimi zvezdami, samozaložba 2021) in Janom R. Bilodjeričem (Animus: V svetu senc, Aljatera 2021). Pogovarjali se bodo o ustvarjalnih procesih, izdaji fantazije v Sloveniji in njihovih pričakovanjih. Seveda ne bodo pozabili omeniti tudi njunih knjig, vendar v takšnih mejah, da vam ne bodo razkrili preveč. Mislite, da lahko pričakujemo še kakšna nadaljevanja? Pripravite se na dogodek, da boste lahko avtorjem in avtorici zastavili tudi vsa skrivnostna vprašanja!

13:30 Ekipa NMN - Predstavitev literarnega izziva

Predstavitev žirantov in razglasitev zmagovalcev NMNjevega literarnega izziva.

13:45-14:45 Aleš Pevc - What the f**k is Mataverse ali kako bo zgledal svet 2.0?

Si predstavljate, da vas neko zbudi sredi noči in reče da ste sedaj vi, ja točno vi, odgovorni za celoten planet. Kje bi začeli? Kakšen svet bo to? Kako bo vse skupaj funkcioniralo? Ste sploh pripravljeni prevzeti odgovornost? Kreatorji Metaversa nam dejansko ponujajo ravno to – zgradite svoj krasni novi svet. SciFi prihodnost o kateri smo se pogovarjali in jo gledali v filmih, se ravno sedaj dogaja pred našimi očmi. Je torej čas, da postanete snovalec, super junak, mojster modrosti ali zgolj opazovalec sprememb, ki se v virtualnem svetu dogajajo ravno v tem trenutku, a bodo že jutri zelo močno vplivale tudi na našo realnost?

15:15-16:15 Maša Jelušič - Okrogla miza: Star Trek/Zvezdne Steze! Dosegljiva resničnost ali fantastična zabloda?!

Antropologinja Irena Šumi, urednik Aljoša Harlamov, umetnik Mito Gegič ter radijski voditelj in podcaster Anže Tomić se bodo razgovorili o človeški in tehnološki plati utopične(?) Star Trek prihodnosti, vse skupaj pa bo začinjeno z dobro mero trivie, komentarji o novejših serijah, mini kvizom in vprašanji poslušalcev!

16:30-17:30 TFF 12 - Podcast: Vsak planet je peščeni planet

Kolektiv Jezdecev vsebine se vrača na NMN s svežo okroglo mizo o odnosu med znanstveno fantastiko in živeto resničnostjo. Poglobili se bomo v razkorak ZF med napovedjo prihodnosti in satiro sedanjosti. Avtorja kot postapokaliptik, zombiji kot manifestacija apolitičnega, konec civilizacije kot ultimativen Unheimliche. Vse to IN vprašanja poslušalcev IN vrečka čipsa, časti Naughtius. Sej nismo prvič, veste, kaj pričakovat.

17:45-18:15 Peter Gaber - Predavanje: Ilustriranje igre - Destiny's Divide

18:30-19:00 Jakob Konda - Predavanje: Med fantazijo in izročilom

Predstavitev novih slovenskih domišljijskih romanov vas bo popeljala globoko med gorovja in gozdove Sončne dežele - sveta, v katerem se odvijajo usodni dogodki Skrivnosti Srži in Padca magije. Preučili bomo proces nastajanja romanov, grajenja sveta, razpletanja zgodbe in snovanja oseb, spregovorili bomo o zlatorogu in slovenski mitologiji, saj je le-ta glavni navdih za stvaritev romanov, se dotaknili tudi problematike slovenske domišljijske književnosti ter razpravljali o vlogi magije v današnjem svetu.