RAZPORED DOGAJANJA NA GLAVNEM ODRU IN V PREDAVALNICI

V spodnji tabeli vam predstavljamo razpored dogajanja, ki se bo odvijalo na glavnem odru in v predavalnici.

NMN 2019 bo 14. septembra potekal od 9:00 do 20:00.

Program si lahko filtrirate po lastnih željah. Ob kliku na katerokoli od spodaj navedenih kategorij, bodo v prikazanem programu ostali le še dogodki, ki ustrezajo vaši izbiri. Če želite izvedeti več o posameznem dogodku, se vam bo ob kliku nanj odprlo informativno okno s krajšimi informacijami. Dodatni daljši opisi posameznih točk so zbrani pod urnikom.

 

Poleg dogajanja v predavalnici in na glavnem odru smo za vas leto pripravili še krajše tematske predstavitve in pogovore v kavarni, kjer so bodo predstavili predvsem posamezniki in društva. Njihov točen razpored bo objavljen na sami konvenciji. Dodatna vprašanja o programu lahko naslovite na program@nmn.si.

Želim videti le vnose iz kategorije:

[mp-timetable col=”2311,2312″ title=”1″ time=”1″ description=”1″ row_height=”30″ font_size=”” increment=”0.25″ view=”none” label=”All Events” hide_label=”1″ hide_hrs=”0″ hide_empty_rows=”0″ group=”0″ disable_event_url=”0″ text_align=”center” text_align_vertical=”middle” id=”” custom_class=”” responsive=”0″]

Glavni oder

Premiera in okrogla miza: Slovenski akcijski film
10.00 11.30

Srednjeveški spopad z meči, apokaliptična prihodnost in pretep na parkirišču! Čakajo vas trije kratki filmi, vsi sveži predstavniki slovenskega akcijskega filma. Ne zamudite okrogle mize z ustvarjalci, kjer boste slišali zgodbe iz zakulisja, izzive s snemanja, nasvete za nadobudne ustvarjalce … Na koncu pa boste priča še demonstraciji priprave akcijske koreografije v živo.

Predstavljeni kratki filmi bodo:

  • Lovci brez glave Razbojnika na begu naletita na dve različni tolpi lovcev na glave. Aljaž Tepina, SI, 2019, DCP, 2.35, barvni, 6′, bp
  • Rustlands V postapokaliptični prihodnosti se samotarski bojevnik znajde v boju za življenje in smrt, da bi rešil ljubljeno dekle. Rok Mlinar, SI, 2019, DCP, 2.35, barvni, 8′, bp
  • Moj avto! Mojster borilnih veščin se zaplete v pretep z moškim, ki očitno krade njegov avto. Aljaž Tepina, SI, 2017, DCP, 1.71, barvni, 3′, bp

Sodelovali bodo:

  • Branko Ristić, igralec, ki nastopa tako v domačih kot v tujih produkcijah, predvsem pa mojster borilnih veščin, akcijski koreograf in kaskader.
  • Tim Žibrat, filmski skladatelj, zvočni oblikovalec in glasbeni producent. Najbolje ga opišejo besede uspešnega režiserja: “Tim je glasbeni kameleon.”
  • Matic Gabriel, uveljavljen celjski fotograf in filmski ustvarjalec. Inspirirata ga svetloba in vizualna umetnost. Njegov značaj je flegmatičen.
  • Sanel Ametovski, pisec in režiser. Zanimajo ga predvsem inovativni načini pripovedovanja zgodb in vizualno sporočanje.
  • Andrei Lenart, mlad slovenski igralec, ki ustvarja tako doma kot v tujini. Videli smo ga v filmu Kingsman: Tajna služba (2014), v Vojni zvezd: Sila se prebuja (2015) in v britanski seriji Wild Bill (2019).
  • Aljaž Tepina, pisec in režiser. Njegovo največje zanimanje je filmski jezik, predvsem gibanje kamere, oblikovanje zvoka in intelektualna montaža.


Boštjan Gorenc – Pižama in Anže Tomić: Žive podrobnosti na NMN

11.45 – 12.45

Ste pripravljeni na orkan bizarnosti o fantazijskih in znanstvenofantastičnih delih? Ekipa podkasterjev mreže Apparatus bo tudi letos poskrbela za uro geekovstva in smeha! Anžetu Tomiću in Boštjanu Gorencu – Pižami se bodo pridružili trije gosti: ena od organizatork NMN-ja, Rebeka Žerovnik, novinarka Eva Košak in Sašo Stare.

 

Ivan Cepanec:  ”The Thing That Should Not Be” – H. P. Lovecraft ter extremni metal
13.00 – 14.00

Od Metallice do Crafteon – Howard Phillips Lovecraft je s svojim Necronomiconom, Chthulhujem, ”ancients ones” itd. odprl nešteto tem, ki jih obdelujejo tako knjige kot filmi in predvsem metal glasba. Ne glede na žanr metala, Lovecraft je omniprezenten. Je pa res, da se njegov vpliv najbolj čuti v extremnem metalu – torej v death in black metalu.
Pregledali bomo, na koga in kako je vplival – pogledali bomo grafike, brali besedila in seveda poslušali glasbo.
Ivan Cepanec je bobnar v dveh metal zasedbah, urednik on-line metal časopisa, voditelj metal radijske oddaje ter nasploh metal entuziast.

 

Christopher Koležnik: Cosplay in 3D tiskanje
14.15 – 14.45

Z razmahom cenovno vedno bolj ugodnih 3D tiskalnikov se je razširila tudi njihova uporaba v svetu cosplaya. Na letošnji konvenciji bo lanskoletni zmagovalec Best in show ter aktivni cosplayer/larper/propmaker Christopher Koležnik predstavil 3D tiskanje in proces obdelave pri ustvarjanju kostumov.

 

Mirror 2 Mirror Production: Premiera kratkega filma A Case of Missing Identity
15.00 – 15.30

Ekipa Mirror 2 Mirror Production bo predstavila svoj projekt ter premierno zavrtela kratki film, ki je bil ustvarjen v sodelovanju in s podporo Na meji nevidnega ter dvorca Gutenbuchel, in se povezuje z dogodivščino oz. lovom za Sherlockom (Sherlock Hunt), ki bo potekal na NMN. Film je predzgodba samega lova, postavljena v leto 1890, v čas Sherlocka Holmesa.
M2M je ambiciozna skupina posameznikov, ki je predana snemanju in izdelavi filmske vsebine. Produkcijo sta začela Vital Butinar in Leya Marinčič, od njunih skromnih začetkov pa se je ekipa že razširila. Pričelo se je s plesnimi videi, nadaljevalo pa z videospoti (Captain Morgan’s Revenge) in kratkimi filmi. M2M privlači širok spekter snemalnih projektov in je pripravljena zagrabiti priložnost na vsakem koraku, a želja skupine je snemati celovečerne filme in prenesti svoje ideje na velika platna. Počasi se podajajo tudi v ameriške vode.

 

Panel – The Curse of Valburga
15.45 – 16.30

Preden bo v jesenskem obdobju velika platna v kino dvoranah zavzel novi slovenski celovečerni film THE CURSE OF VALBURGA, ki je politično nekorekten hibrid med grozljivko in črno komedijo z obilico krvi, lahko ob pogovoru z ustvarjalci odkrijete ozadje tega prekletstva … prekletstva Valburge.

Na pogovoru bodo prisotni režiser in scenarist Tomaž Gorkič, ki je pred tem že stopil v krvavi svet zlobe in nasilja s celovečerno grozljivko Idila (2015) in igralci Jurij Drevenšek, Žiga Födransperg in Anton Antolek ter direktor fotografije Nejc Saje. Koliko časa si iz rok spiraš kri in kako si ustvariš podočnjake, pa nam bo zaupala oblikovalka maske Nathalie Horvat v družbi sodelavke Mojce Bernjak.

Horror never remains buried deep enough. This is … The Curse of Valburga.

Predavalnica

Captain Ghostly: Cosplay armor workshop
10.00 – 11.30

Letošnjo konvencijo bomo začeli praktično – z delavnico izdelovanja cosplay kostuma!

Captain Ghostly je belgijski kostumograf in rekviziter, specializiran za izdelovanje oklepov, ki pravi, da se mu rokodelstvo in geekovstvo pretakata v krvi že od malih nog.

Vodenje delavnice bo potekalo v angleškem jeziku!

 

Digital Art: A Guide to Software for Digital Painting
11.45 – 12.45

Spoznali bomo programsko opremo za uporabo v digitalni umetnosti, pri čemer bo poudarek na manj znanih programih. Predavatelj Zhillustrator se tako s plačljivimi kot z brezplačnimi programi redno srečuje pri svojem delu, zato dobro pozna njihove pluse in minuse in jih bo tokrat delil z nami. Govoril bo o programih, kot so Photoshop, Clip Studio Paint, Artrage, Paintstorm Studio, Sketchbook Pro, Krita in o še nekaterih, za katere ste mogoče že (ali pa še niste) slišali!

Predavanje bo v angleškem jeziku!

 

Nerlisa Osmičevič: Svet Dinastije Videc – 25 let Fitza
14.15 – 14.45

25. obletnica izdaje prvega dela Dinastije Videc – Morilčev vajenec – se zdi kot odlična priložnost za predstavitev fantazijskega sveta Robin Hobb. Spoznali bomo svet Elderlingov, magije, ki jo svet pozna – je dobra/slaba, zaželena/osovražena, kdo jo lahko uporablja, kaj je z zmaji in zakaj lahko (nekatere) ladje govorijo? Vabljeni tako tisti, ki se še niste podali v čudoviti svet Robin Hobb, kot tudi poznavalci, da skupaj razvijemo kako zanimivo debato!
Predavateljica je v slovenskem fantazijskem svetu aktivna kot članica Slovenskega Tolkienovega društva Gil-galad že konkretnih 14 let, sicer pa zvesta obiskovalka in fanica konvencije Na meji nevidnega že od samega začetka.

 

Kjara Kocbek in Katja Špela Polner: Cosplay Fotografija
15.00 – 15.30

Obeta se nam predavanje na temo cosplay fotografije, primerno tako za fotografe kot za cosplayerje. Fotografi boste izvedeli marsikaj o sami pripravi na fotografiranje, o izbiri lokacije, o komunikaciji z modeli in o post-produkciji, cosplayerji pa prav tako o pripravi, o poziranju, o tem, kako “ni vsak fotograf vaš prijatelj” in še druge koristne informacije.
Kjara Kocbek je cosplayerka in fotografinja. Ta kombinacija ji pomaga, da vidi cosplay fotografijo z obeh strani. Leta 2017 je na konvenciji AkiCon v Gradcu zasedla 1. mesto v tekmovanju v cosplay fotografiji.

 

Andrej Schütz: Umetnost ustvarjanja jezikov
15.45 – 16.45

Predavanje bo osredotočeno na temo ustvarjanja umetnih oz. konstruiranih jezikov, ki se pojavljajo v filmih (na’vi iz Avatarja), serijah (klingonščina iz Zvezdnih stez) in knjigah (vilinski jeziki v Tolkienovih delih, dothraki v Igri prestolov).
Kaj so umetni jeziki, zakaj in predvsem kako lahko nekdo ustvari jezik, kaj je potrebno oz. priporočljivo znati in česa se zavedati?

 

Kaja Raščan: Ženske in ‘geek’ kultura oziroma ali obstajajo ženske na internetu?
17.30 – 18.15

V zadnjih letih smo bili v geek kulturi priča velikim spremembam na področju vključenosti žensk. Probleme v preteklosti, bojevnike za družbeno pravičnost (Social Justice Warriors), vsiljeno raznolikost ter najpogostejše trope v fantazijskih in znanstvenofantastičnih serijah ter v animejih in mangah bo predstavila Kaja Raščan.

 

Dejan Petrović: Spolne identitete v oblačilih
18.30 – 19.00

Danes mnogokrat slišimo ljudi, ki so mnenja, da so nehetronormativne spolne identitete nove radikalne ideje, vendar zgodovine različnih kultur po svetu dokazujejo, da to ne drži. Od antične Kitajske do predkolonialne Amerike in povsod vmes so bile nebinarne spolne identitete pogost pojav v literaturi, gledališču in vsakodnevnem življenju, a so ob širjenju zahodnega mišljenja te tradicije zapadle v pozabo. V predavanju bo predstavljen pojem spolnih identitet in kako se ta manifestira v oblačilih. Predstavljena bo razlika med moškimi, ženskimi ter androgenimi identitetami v oblačilih in pojmi »crossdressinga« ter sodobno različico, znano kot drag, in kako se pojem spolnih identitet manifestira v animejih in fantasy kulturi. Pogledali si bomo kako se v animejih in mangah pisci poigrajo s spoli in cosplay, kjer se mnogi oboževalci oblečejo v nasprotne spole.

 

Literarno-umetniško društvo TFF 12: Kaj nas ZF lahko nauči o sedanjosti
19.15 – 20.15

Kot pretekla leta se bodo trije razpravljavci na okrogli mizi ukvarjali s praktičnimi primeri znanstvene fantastike ter preučevali teme in motive, ki nas lahko podučijo o sedanjosti, ki jo živimo, ter kako ta vpliva na ustvarjanje novih domišljijskih svetov.
Literarno-umetniško društvo TFF 12 je skupek humanistov, formiran poleti leta 2012 na pobudo cveta komparativistike ljubljanske Filozofske fakultete. Kot redni gostje NMN nam vsako leto postrežejo z zabavno razpravo o določenem aspektu znanstvene fantastike.