RAZPORED DOGAJANJA NA GLAVNEM ODRU IN V PREDAVALNICI

V spodnjem seznamu vam predstavljamo razpored dogajanja, ki potekal na glavnem odru in v predavalnici. Za podrobnejši opis aktivnosti in izvajalca kliknite na naslov aktivnosti.

NMN 2017 bo potekal od 9:00 do 20:00.

GLAVNI ODER


10:00
Snemanje podcasta Glave v živo

Glave je podcast za legitimno preživljanje prostega časa, kjer Boštjan Gorenc Pižama in Anže Tomić z rednimi gosti pametujeta o dobrih filmih in serijah. Na NMN 2017 bodo s prevajalcem, mečevalcem in negovalcem čudovite brade Romanom Vučajnkom plezali po kaotični lestvici in izbirali svoje naj… iz serije Igre prestolov. Pridružite se jim ob snemanju podcasta Glave v živo na glavnem odru!

13:00 Koncert skupine Super Action Heros

Super Action Heroes je Ska – Punk band v katerem Flash, Spiderman, Batman, Robin in Superman  že od leta 2013 nažigajo po Sloveniji in sosednjih državah.

Njihova misija reševanja sveta jih bo tokrat pripeljala na NMN – prisluhnite jim na glavnem odru!

15:00 Pogovor z Okkido Cosplay

Okkido cosplay je madžarska cosplayerka svetovnega kalibra, ki je lansko leto na svetovnem prvenstvu v cosplayu na C2E2 zasedla prvo mesto! Poznana je po svojih bogatih, izredno dodelanih kostumih, med drugim Inquisitor Ordo Hereticus iz Warhammer 40K in Kitana iz Mortal Kombat X.

Na NMN bo sodelovala kot žirantka cosplay tekmovanja, v svoji predstavitvi pa nam bo na glavnem odru predstavila nekaj trikov in napotkov izdelave kostumov!

16:00 Cosplay tekmovanje

Eden vrhuncev dogajanja na NMN je vsako leto cosplay tekmovanje, na katerem nam svoje fantastične kostume predstavijo obiskovalci, žirija pa med njimi izbere tiste čisto najboljše!

Tekmovanje v cosplayu se bo na glavnem odru pričelo ob 16:00, na koncu pa bomo izvedeli, kdo je letos izdelal najboljši kostum na področju knjige, filma in igre, najboljši izvirni kostum, skupinska maska in seveda najboljšega – Best in Show!

18:00 Trilogija Anor Kath

Fantazijska trilogija Anor Kath novinarja in pisatelja Sama Petančiča, katere prvi del je izšel leta 2007, bo letos dočakala vrhunec!

Na glavnem odru boste lahko izvedeli več o nastanku tretje knjige, Anor Kath: Avatar, ki bo izšla prav na NMN 2017!

18:30 Panel s hrvaškim igralcem Jakovom Gavranom

V Zagrebu rojeni igralec Jakov Gavran je v svoji kratki karieri odigral že najrazličnejše vloge, poseben užitek pa mu predstavlja upodabljanje fantazijskih likov.

Na glavnem odru se bomo z njim pogovarjali o njegovem delu, najbolj pa se bomo posvetili njegovi vlogi statista v seriji Igra prestolov!

PREDAVALNICA


09:30
Jeziki Srednjega sveta in njihova uporabnost tukaj in zdaj

Srednji svet J. R. R. Tolkiena pozna mnogo različnih jezikov, ki jih je avtor ustvaril za svoje junake. Na predavanju bomo izvedeli, kateri to so, kakšni so in ali se jih lahko tudi naučimo.

Meta Jerman je navdušenka nad Srednjim svetom, članica Slovenskega Tolkienovega društva Gil-galad in predana zagovornica pravic Fëanorjevega rodu. Svet Tolkienovih jezikov raziskuje že petnajst let.

10:15 Pisave v fantaziji in znanstveni fantastiki

Če je stvaritev novega umetnega jezika najzapletenejši podvig, s katerim se lahko spopade avtor novega literarnega sveta, pa je po drugi strani nova abeceda očitno ena lažjih nalog – le tako si lahko razložimo nepregledno število pisav, ki so bile ustvarjene za potrebe knjig, stripov, računalniških iger in filmov. Najzanimivejše si bomo na tem predavanju pobližje ogledali.

Blaž Berlec je pred skoraj 20 leti ustanovil Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad, ki bo v kratkem postalo ne le najstarejše slovensko fantazijsko ali znanstvenofantastično društvo, pač pa bo starejše tudi od dolgo delujočih znanstvenofantastičnih društev 20. stoletja.

11:00 Beg in/ali upor v sajfaju

Okrogla miza avtorjev oddaje (jez)deci vsebine se bo tokrat spustila v debato o reakciji človeka v razmerju do tehnološkega napredka v znanstveni fantastiki.

LUD TFF 12 je skupek humanistov, formiran poleti leta 2012 na pobudo cveta komparativistike ljubljanske Filozofske fakultete. Kot redni gostje NMN nam vsako leto postrežejo z zabavno razpravo o določenem aspektu znanstvene fantastike.

12:00 Pota robota

Roboti so iz čiste fantastike prikorakali v naš vsakdan. Na predavanju bomo osvetlili, kako trnova je njihova pot in kam vodi v prihodnosti. Nam bodo kmalu vladali ali le sesali po stanovanjih?

Aljaž Košmerlj je vseživljenjski navdušenec nad znanstveno fantastiko in fantazijo ter raziskovalec na področju umetne inteligence.

13:00 Make-up & protetika

Pomemben element fantazijske in znanstveno-fantastične umetnosti je poseben izgled likov v njej. In čeprav je dandanes mogoče že skoraj vse narediti v post-produkciji, sta make-up in protetika še zmeraj bistven element snemanja filmov in serij. V živo si oglejte, kako nastanejo nekateri izmed najbolj neverjetnih bitij na platnu, nato pa se v majhnih skupinah pogovorite s Sendyjem Kumalakanto, ki s podjetjem Mad Squirrel FX na tem področju dela že več kot desetletje.

Mad Squirrel FX je podjetje iz Beograda, ki skrbi za make-up, protetiko in posebne učinke na filmih ter serijah. V Sloveniji redno pomagajo pri nastanku video parodij Klemna Slakonje, na področju filma pa so sodelovali pri grozljivki Idila.

14:00 Človek med zvezdami – znanost potovanja v vesolje skozi perspektivo sodobnih znanstvenofantastičnih filmov

Prisluhnili bomo doktorju fizike, ki bo v svojem predavanju poizkusil združiti hobije s stroko in pokazati ter razložiti znanstveno plat sodobnih znanstvenofantastičnih filmov. Osredotočil se bo na tematiko potovanja v vesolje, ki je bila v zadnjih letih prikazana v več filmskih uspešnicah, kot so Potniki, Medzvezdje, Marsovec in še nekateri.

Jaka Mur je doktor fizike, strasten bralec in gledalec vseh znanstvenofantastičnih in fantazijskih vsebin ter vnet zagovornik logike in kvalitetne znanosti.

15:00 Every Rose has its Throne: Vojna vrtnic vs. Igra prestolov

Ni skrivnost, da si je G. R. R. Martin prelistal zgodovino angleškega kraljestva pri ustvarjanju sag(e) o družinskih razprtijah na Westerosu in Essosu. Nekatere stvari je celo tako dobro prenesel, da bi jih v srednjeveški Angliji celo malo bolj razumeli kot danes mi. So pa med ledom in ognjem tudi zadeve, ki jih imamo za popolnoma »legit« srednjeveške, ob katerih bi v Angliji precej zmedeno pogledovali v scenarij. Poskusimo najti ene in druge.

Roman Vučajnk je v otroštvu padel v kotel s Tolkienovim vplivom in od takrat naprej mu nihče ne daje porcij iz Gospodarja prstanov. Rad ima merjaščev golaž in Herbertov Dune. Oboje začinjeno. Dreza v zgodovino, pri čemer mu štango držita Douglas Addams in Broj Jedan, in mu je veliko do tega, da holivudsko heretično oskubljanje preteklosti pahne nazaj v peklensko brezno, od koder je prišlo.

16:00 Sci-fi in fantasy v metalu

Nobena zvrst umetnosti ne obstaja sama zase. Spoznali bomo simbiozo med metalom kot glasbeno zvrstjo in tematiko znanstvene fantastike in fantazije – torej, kako je sci-fi/fantasy metalu “pisan na leder”.

Ivan Cepanec je bobnar pri zasedbah Dickless Tracy in Eruption, metal novinar webzina Profanity, radijski voditelj na Radiu Študent in kvazi DJ.

17:00 Role Playing, not Roll Playing - o grajenju DnD in RPG karakterjev

Vsakovrstno igranje vlog – naj bo v obliki papirja in kock ali pa LARP – zlahka igralca zavede v igranje mehanične vloge namesto svojega lika. Liki so več kot samo seštevek svoje mehanske vloge (v RPG-jih so to običajno klase), rase in spola. Na predavanju bomo spoznali, kako izpopolniti svoje like.

Matic Kačič igra namizne RPG-je ter je game master že več kot 15 let. Najbolj viden dosežek na tem področju je bila predstavitev D&D-ja Dramini ekipi gledališke igre Pomona – predstavitev, po kateri so bili vsi prisotni navdušeni nad igranjem D&D-ja.

18:00 Slovenski festival fantazijske književnosti

V Sloveniji se nam obeta festival fantazijske književnosti! Na tej krajši prestavitvi nam bo predstavnik Celjskega literarnega društva povedal več o samem dogodku, opisal regionalno sodelovanje in povzel značilnosti podobnih festivalov v regiji.

Bojan Ekselenski je eden najbolj prepoznavnih piscev slovenske fantazijske literature, avtor sage Vitezi in čarovniki, urednik več znanstvenofantastičnih revij in stari znanec konvencije Na meji nevidnega.

18:30 Geek kviz

Preizkusite svoje poznavanje najrazličnejših tematik iz filmov, knjig, serij in iger! S prijateljem, partnerjem ali sidekickom tekmujte proti drugim parom ter se potegujte za čast, slavo in lepe nagrade!

Mitja Bosnič je eden od ustanoviteljev in organizatorjev konvencije Na meji nevidnega in velik geek.