ZA MEDIJE

NAJVEČJA SLOVENSKA KONVENCIJA ZNANSTVENE FANTASTIKE

LJUBLJANA PONOVNO NA MEJI MED DOMIŠLJIJO IN RESNIČNOSTJO

Ljubljana, 30. september –  Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se je v soboto odvijala že peta konvencija fantazije in znanstvene fantastike, Na meji nevidnega (NMN). Obiskovalci so imeli edinstveno priložnost izkusiti nastajanja podcasta Glave, kjer sta Boštjan Gorenc Pižama in Anže Tomić pametovala o dobrih filmih in serijah. Pester progam je popestril tudi obisk hrvaškega igralca Jakovega Gavrana, ki je nastopil v seriji Igra prestolov (Game of Thrones), svetovno znane madžarske cosplayerke Okkido in koncert Ska-Punk skupine Super Action Heroes.

Eden od gostov letošnje konvencije je bil Jakov Gavran, hrvaški igralec iz serije Igra prestolov (Game of Thrones), ki je o NMN dejal: »Dogodek je bil zame krasna izkušnja, saj sem v srcu geek in obožujem vse kar se tiče SF in Fantasy žanrov – igre, literaturo, cosplay… Vse to se je dalo najti na enem mestu, oz. Dogodku. Iskreno upam, da se bodo novice o tem dogodku razširile tudi na Hrvaško, tako da jo obiščejo tudi naši mladi, ki živijo svoje SF & Fantasy fantazije izživeti in deliti s sosedi iz Slovenije. Na dogodku sem videl silno zanimive in kreativne cosplaye in mislim, da so letos postavljeni resnično visoki standardi za nadaljnje dogodke v Sloveniji.«

Obiskovalci so imeli edinstveno priložnost pogovora z njim in izvedeli so marsikatero podrobnost s snemanja: »Snemanje serije Game of Thrones je bilo eno izmed mojih najboljših igralskih doživetij. Od zdavnaj sem že oboževalec tako knjig kot serije, in biti del tako velike in profesionalne produkcije je bil zame dvojni užitek in čast. Osebi s takim entuziazmom in ljubeznijo do nečesa je lažje dati vse od sebe ter vstati ob 4ih zjutraj, lahko bi 9 ali 10 ur delal na setu, v vročini in soncu. Snemanje GoT mi je vsekakor ostalo kot prečudovit spomin.«

Podcast Glave o geekovski kulturi

Na meji nevidnega so obiskovalci lahko spremljali tudi snemanje podcasta Glave z Boštjanom Gorencem – Pižamo. Zbiratelj vogonskih skodelic, kot se je opisal sam, je povedal tole: »NMN se je iz sramežljivega najstnika, ki si čez majico z logotipom Warcrafta obleče pulover, da ga sošolci ne bi zafrkavali, prelevil v cosplayerja, ki se na LPP odpravi z dvometrsko penasto sabljo in v polnem orkovskem kostumu. Živahen vrvež za ljubitelje fantazije in znanstvene fantastike, podkrepljen s strokovnimi predavanji in promocijo domače ustvarjalnosti ima veliko pomanjkljivost: traja samo en dan. Naslednje leto naj se to popravi.«

Coplayerji niso pustne šeme

Značilnost vsake fantazijske konvencije so tudi cosplayerji – pa naj gre za začetnike ali tiste bolj napredne. Vsak pa rad dobi koristne nasvete, kako svoje cosplaye lahko izboljša.

“V veliko čast mi je bil, da sem lahko kot gostja obiskala Na meji nevidnega. Čeprav je NMN majhna konvencija, je bil program izvrsten, očarala me je tudi lokacija. Obiskovalci so bili zelo prijazni in z mano so ravnali kot s kraljico. Biti del žirije cosplay tekmovanja je bila odlična izkušnja. Lahko rečem, da sem videla veliko zelo kakovostnih kostumov. Kot dogodek, ki se še razvija, je NMN na pravi poti, da nekega dne postane čisto pravi comic con. Ekipi NMN sem hvaležna za gostoljubje in upam, da se bom lahko te odlične konvencije v prihodnosti udeležila še kdaj,” je prijazno povedala svetovno znana madžarska cosplayerka Okkido, ki je letos sodelovala kot sodnica na Cosplay tekmovanju konvencije.

Letošnji zmagovalec tekmovanja za najboljši kostum je Vid Zdovc, ki je žirijo navdušil s kostumom Retronavta – retro astronavta po navdihu iz starih ZF stripov. Vid je o dogodku povedal: »To je bil že moj tretji NMN, toda znova so me navdušili cosplayerji, tudi tisti, ki niso tekmovali. Prav tako bi pohvalil ekipo NMN, saj jim nekako uspeva, da je NMN vsako leto večji in boljši.«

 

Ustvarjalnost na NMN stojnicah

Program konvencije NMN je potekal v dveh dvoranah – v dvorani Povodni mož, kjer so potekala tekmovanja, predavanja in predstavitve, v sosednji Stebrni dvorani pa je potekal še sejemski del, kjer na stojnicah ni manjkalo najrazličnejših izdelkov, ki se dopadejo vsakemu pravemu geeku. Trgovine, društva in ustvarjalni posamezniki predstavljajo svoje izdelke, ki vedno znova navdušujejo naše obiskovalce. Da Na meji nevidnega vse bolj postaja dogodek, na katerem se premierno predstavijo nove knjige, igre, serije in filmi s področja fantazije in znanstvene fantastike, pa je povedala Rebeka Žerovnik, ena izmed organizatork konvencije NMN.

Fotografije NMN konvencije 2017

Avtor: Luka Pogorelz

Več o NMN:

Na meji nevidnega je največja slovenska konvencija oziroma festival fantazije, znanstvene fantastike in sorodnih žanrov. Nastala je leta 2013 na pobudo posameznikov, ki smo se povezali v kulturno umetniško društvo Šmaug. Društvo se zavzema za širjenje ljubiteljske kulture in povezovanje ljudi, ki jih tovrstna kultura zanima.

Konvencija poteka vsako leto jeseni v obliki enodnevnega dogodka, kjer se predstavijo različna društva, združenja in organizacije ter trgovine. Skupna jim je povezava s knjigami, filmi, serijami in igrami fantazijske ali znanstvenofantastične tematike. Ta dan se zvrstijo različna predavanja, glasbene točke, delavnice, okrogle mize, predstavitve, kvizi, nagradne igre in tekmovanja.

 

 

Zakaj potrebujemo take dogodke?

Fantazija in znanstvena fantastika se v zadnjih letih vse bolj prebijata v ospredje t.i. »mainstream« kulture, kar se jasno vidi v izredno povečani proizvodnji in popularnosti filmov, knjig, iger in drugih izdelkov na to tematiko. Če so pred desetletji fantazijski filmi le redko prišli v kinematografe, lahko trenutno govorimo o desetletju masovne produkcije tovrstnih filmov. Bralci navdušeno pričakujemo, da se na knjižnih policah pojavijo novi deli priljubljenih zgodb, igre podirajo rekorde igranosti, serije pa že dolgo pred predvajanjem netijo najrazličnejše debate.

Na tem področju tudi v Sloveniji ne zaostajamo, saj številni avtorji aktivno ustvarjajo nove knjige, igre in celo filme, ki se počasi prebijajo v lokalno in svetovno javnost. Vedno več možnosti za druženje in ustvarjanje je tudi v najrazličnejših društvih, od katerih nekatera pri nas delujejo že dolgo, druga pa v obdobju velikega povpraševanja šele nastajajo in članom nudijo številne možnosti.

Vedno več pa se dela tudi na povezovanju posameznih akterjev na tej sceni, kar dosegamo predvsem z organizacijo dogodkov, kjer se srečujejo različni posamezniki in društva ter na ta način še okrepijo medsebojno sodelovanje. Navdušenci nad fantazijo in znanstveno fantastiko vseh vrst lahko obiščejo konvencijo Na meji nevidnega, kjer lahko med prvimi v Sloveniji spoznajo novosti s tega področja in se družijo s podobno mislečimi ljudmi. Visok porast obiska – letos je konvencijo NMN obiskalo skoraj 2000 ljubiteljev fantazije in znanstvene fantastike – to le še dodatno potrjuje!


Več informacij na: https://nmn.si/

Rebeka Žerovnik, 040 886 727, awa@nmn.si

Mitja Bosnič, 041 737 794, yoda@nmn.si