ZA MEDIJE

SLOVENSKI COMIC CON ZABRISAL MEJE MED VIDNIM IN NEVIDNIM

LJUBLJANA SE JE ŽE ŠESTO LETO ZAPORED ODELA V SVOJ NAJLJUBŠI LIK

Ljubljana, 29. septembra, 2018 – Na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se je v soboto odvijala konvencija fantazije in znanstvene fantastike, Na meji nevidnega (NMN). Obiskovalci so tudi tokrat imeli kar težko izbiro, kaj si ogledati, poslušati, poskusiti na paleti dogajanja, in kaj zamuditi.

Ekipa FilmFlow podkasta se je lotila žensk superjunakinj, in sicer v živo in podrobno. Skoraj tako kot Anže Tomić in Boštjan Gorenc – Pižama, ki sta se na programu pojavila z Živimi podrobnostmi skupaj z eno od organizatork NMN-ja, Rebeko Žerovnik, novinarko Evo Košak in podeželskim plemičem Juretom Godlerjem. Razkrili so marsikatero zanimivost ali čudaško podrobnost iz sveta nevidnega, ki je navadni ljubitelji nismo zasledili.

Na pestrem izboru predavanj smo tekom dneva slišali vse o ozadju sinhroniziranja risank, delovanja literarnih društev, se pogovarjali o izidu prevoda romana pisatelja Abercrombieja, Na vešalih, slišali vse o najnovejšem YouTube projektu How I Met My Muggles in drugih izjemno zanimivih tematik iz sveta fantazije in znanstvene fantastike.

Slovenski cosplay predstavnik na svetovnem prvenstvu

Ena izmed najbolj obiskanih točk na programu je bilo tekmovanje v cosplayu, zmagovalec Christopher Koležnik oziroma Corvo Attano iz igre Dishonored 2, bo zastopal vse slovenske cosplayerje na tekmovanju International Cosplay Champions Cup novembra na dogodku MondoCon v Budimpešti. Tekmovalo je več kot 20 ljubiteljskih in profesionalnih cosplayerjev, hvalevredni pa so vsi, ki so stopili na oder in upoštevali vsa zahtevana pravila in pogoje. Christopher pravi: »naziva Best in Show sem vesel, še bolj pa se veselim izziva v tujini, ogleda ostalih finalistov in samega obiska dogodka.” Nedvomno bo dal vse od sebe, saj je, kot pravi: “kostum v celoti izdelal sam, razen čevljev, seveda.”

Med zmagovalci v drugih kategorijah je izstopala družina iz sveta igre Super Mario z Bowserjem, princeso Peach, Luigijem in seveda Mariem. Sam dogodek je prijazen družinam, otrokom in predvsem staršem, od najmlajših do najstarejših.

»Konvencija Na meji nevidnega je sproščena, ravno prav velika in prijazna za obiskovalca in gosta, vsi so me zelo toplo sprejeli, v samo organizacijo pa je vpleteno veliko strasti in čudovitih ljudi. Upam, da me povabijo še kdaj, saj se cosplay razvija v pravo smer in se veselim prihodnjih tekmovanj,« je o konvenciji in cosplay dogajanju v Sloveniji dejala Ferasha Cosplay, gostja iz Srbije. Obiskovalci so lahko poslušali tudi njeno predavanje o zloglasni roki pravice, ki je delovala v Kyotu v 19. stoletju, Shinsengumi, in si z občudovanjem ogledali njene fotografije.

Vzhajajoči zvezdi v filmskem svetu

Najbolj odmevna točka na programu je bil pogovor z dvema obetavnima mladima igralcema, ki sta že okusila slavo v filmih s področja znanstvene fantastike in fantazije. Andrei Lenart ima kljub svoji mladosti že nekaj zanimivih vlog v filmih kot je Kingsman: The Secret Service in Star Wars: The Force Awakens, s poslušatelji pa je delil svoje izkušnje pri snemanju in načrte za prihodnost. Ciera Foster nam je zaupala, da je njen oče treniral s Chuck Norrisom, sama pa ima črni pas v borilnih veščinah. Ciera je obetavna igralka, ki je upodobila lik Livewire v seriji Ninjak vs. the Valiant Universe, ki pravi, da se v Ljubljani počuti domače in komaj čaka, da spozna vse oboževalce na konvenciji. »Lik Liverwire mi omogoča, da lahko pokažem vsem mladim, predvsem temnopoltim puncam, ženskam, da so lahko močne in se ne pustijo ustrahovati, ter da jim lahko uspe s trdim delom in ljubeznijo do vsega, česar se lotijo.«

Dvorano napolnili ustvarjalci in krotilci navidezne resničnosti

V Stebrni dvorani je potekal sejemski del, kjer na stojnicah in razstavnih prostorih ni manjkalo umetniških del, ročnih izdelkov in domislic, nad katerimi se lahko navduši prav vsak. Ulica umetnikov je letos gostila kar dvajset ustvarjalcev iz Slovenije in okoliških držav. Društva in skupnosti so z veseljem poklepetala z vsemi, ki jih zanima članstvo ali sodelovanje. Trgovine so predstavile svoje prodajne izdelke, v posebnem delu dvorane pa so obiskovalci lahko namizne igre tudi preizkusili.

Obiskovalci so se imeli priložnost sprehoditi v navidezni resničnosti, si ogledati razstave natečajev, se v Fotočošku fotografirati s prijatelji, cosplayerji in povabljenimi gosti, odigrati namizno ali video igro in v Knjižnem brogu prelistati knjigo, ki so jo pravkar kupili.

»Pogled nazaj je nostalgičen, pogled naprej je poln upanja in priložnosti,« je povedal Mitja Bosnič, eden izmed glavnih organizatorjev konvencije NMN, ki si življenja brez organiziranja dogodka ne predstavlja in bi ga zagotovo obiskoval tudi kot obiskovalec, saj gre »«za izredno zabaven dan, kjer lahko spoznaš veliko odprtih ljudi, na ta način pa tudi geeki pridemo malo ven na sonce.«

Fotografije NMN konvencije 2018

Avtor: Simon Pelko

Fotografije NMN konvencije 2018

Avtor: Blaž Berlec

Več o NMN:

Na meji nevidnega je največja slovenska konvencija oziroma festival fantazije, znanstvene fantastike in sorodnih žanrov. Nastala je leta 2013 na pobudo posameznikov, ki smo se povezali v kulturno umetniško društvo Šmaug. Društvo se zavzema za širjenje ljubiteljske kulture in povezovanje ljudi, ki jih tovrstna kultura zanima.

Konvencija poteka vsako leto jeseni v obliki enodnevnega dogodka, kjer se predstavijo različna društva, združenja in organizacije ter trgovine. Skupna jim je povezava s knjigami, filmi, serijami in igrami fantazijske ali znanstvenofantastične tematike. Ta dan se zvrstijo različna predavanja, glasbene točke, delavnice, okrogle mize, predstavitve, kvizi, nagradne igre in tekmovanja.

 

 

Zakaj potrebujemo take dogodke?

Fantazija in znanstvena fantastika se v zadnjih letih vse bolj prebijata v ospredje t.i. »mainstream« kulture, kar se jasno vidi v izredno povečani proizvodnji in popularnosti filmov, knjig, iger in drugih izdelkov na to tematiko. Če so pred desetletji fantazijski filmi le redko prišli v kinematografe, lahko trenutno govorimo o desetletju masovne produkcije tovrstnih filmov. Bralci navdušeno pričakujemo, da se na knjižnih policah pojavijo novi deli priljubljenih zgodb, igre podirajo rekorde igranosti, serije pa že dolgo pred predvajanjem netijo najrazličnejše debate.

Na tem področju tudi v Sloveniji ne zaostajamo, saj številni avtorji aktivno ustvarjajo nove knjige, igre in celo filme, ki se počasi prebijajo v lokalno in svetovno javnost. Vedno več možnosti za druženje in ustvarjanje je tudi v najrazličnejših društvih, od katerih nekatera pri nas delujejo že dolgo, druga pa v obdobju velikega povpraševanja šele nastajajo in članom nudijo številne možnosti.

Vedno več pa se dela tudi na povezovanju posameznih akterjev na tej sceni, kar dosegamo predvsem z organizacijo dogodkov, kjer se srečujejo različni posamezniki in društva ter na ta način še okrepijo medsebojno sodelovanje. Navdušenci nad fantazijo in znanstveno fantastiko vseh vrst lahko obiščejo konvencijo Na meji nevidnega, kjer lahko med prvimi v Sloveniji spoznajo novosti s tega področja in se družijo s podobno mislečimi ljudmi. Visok porast obiska – letos je konvencijo NMN obiskalo skoraj 2000 ljubiteljev fantazije in znanstvene fantastike – to le še dodatno potrjuje!


Več informacij na: https://nmn.si/

Rebeka Žerovnik, 040 886 727, awa@nmn.si

Mitja Bosnič, 041 737 794, info@nmn.si