Literarni izziv 2021 - Kalejdoskop

Literarni izziv “Sestavi kalejdoskop svojega vesolja” za leto  2021 je končan, na konvenciji smo razglasili prve tri  natečaja, ki so prejele darilne bone za založbo in knjigarno VigeVageKnjige ter objavo v oktobrski izdaji Nebulae reviji. Čestitamo vsem sodelujočim, posebej pa finalistkam!
Prva tri mesta Literarnega izziva:
Nika Nikolič (Izolirnica 36, zmagovalka natečaja)
Maša Jelušič (Spiralna zibelka, 2. mesto)
Iva Grobin (Skok na Terro, 3. mesto),
Vseh devet finalnih zgodb si lahko preberete v PDF knjižici. Vsem sodelujočim se zahvaljujemo za sodelovanje, žirantoma Jakobu Kondi in Vidu Legradiću za čas in ocenjevanje ter ekipi Nebulaue reviji za objavo del.
Naslednji literarni izziv se bo odprl v naslednjih mesecih, sledite nam na družabnih omrežjih, da ne zamudite prve naloge.

Pravila za NMN Literarni izziv: sestavi kalejdoskop svojega vesolja.

Tradicionalni literarni natečaj Na meji nevidnega smo letos predrugačili in iz njega ustvarili literarni izziv pisanja šestih kratkih sestavkov sci-fi/fantazijskega sveta. Poimenovali smo ga »Sestavi kalejdoskop svojega vesolja«, kjer različne slike v kalejdoskopu zamenjajo prizori vaše lastne zgodbe. Začenši z majem 2021 torej vsako zadnjo soboto v mesecu objavimo nalogo, ki bo služila za navdih, raziskovanje sveta in poglabljanje likov. Vse za to, da vas izzovemo v podaljšano tuhtanje o svetu, ki ga ustvarjate, da bo na koncu karseda oprijemljiv.

Če oddate vseh šest prispevkov, na podlagi teh ustvarite na koncu finalno kratko zgodbo, ki jo nato pošljete na tekmovanje za najboljšo kratko zgodbo NMNja 2022. Za ocenjevanje te zadnje, končne zgodbe, se bo sestala žirija, ki bo na podlagi svojih izkušenj in znanja podala svoje mnenje in nasvete za vaše bodoče pisanje in zgodbe. Na konvenciji bomo nato slavnostno razglasili zmagovalca natečaja.

 

Splošna navodila:

Roki oddaje

Prva naloga bo objavljena 29. 5. 2021, zadnja 30. 10. 2021. Za oddajo vsake naloge imate časa do zadnjega petka v mesecu, do polnoči. Tako morate v obdobju od konca maja do konca novembra oddati šest nalog. Vsi, ki boste to uspešno opravili, imate nato v decembru še mesec dni za ustvarjanje in možnost oddaje finalne kratke zgodbe. Ta mora biti del istega sveta kot prvih šest nalog, ni pa potrebno, da je iz njih sestavljena. Finalno zgodbo bo cenila žirija in s tem imate lepo priložnost, da dobite odziv »stroke« na vaše pisanje.

Kakšna pa so navodila glede teksta, jezika in dolžine nalog ter končne zgodbe?

Dolžina teksta bo navadno omejena na nekaj sto besed in se bo razlikovala od naloge do naloge. Ponekod omejitve ne bo, so pa rdeča nit nalog krajši prizori, odbliski v vašem svetu. Končna naloga bo omejena na 1500 besed. Kot vedno, je lahko tema fantazija ali sci-fi žanr. Sprejemamo le zgodbe in izzive v slovenskem jeziku.

Kam pošiljam sestavke?

Na email natecaj@nmn.si. Besedilo pošljete kot dokument, ki nosi vaše ime in mesec izziva (primer: JODA-NOVEMBER2021). Po oddaji vsake naloge boste prejeli potrditev in po zaključku boste, če boste oddali vseh šest nalog, povabljeni v nadaljevanje natečaja. Tekom natečaja bomo vse informacije glede literarnega izziva redno objavljali na spletni strani NMN-ja. Najbolj izvirne in/ali zabavne citate bomo objavljali tudi sproti na družbenih omrežjih, seveda z vašim dovoljenjem.

FAQ

Čemu teh šest predhodnih nalogic, zakaj ne standardna oddaja kratke zgodbe tik pred konvencijo?

Naloge so ustvarjene z namenom, da  se poglobljeno ukvarjate s svojim svetom in liki. Premik iz vaše cone udobja bo tudi protagonistom in svetu/vesolju dal večjo globino in kredibilnost in nedvomno zvišal kvaliteto končne kratke zgodbe. Pa še zabavno je!

Ok, NMN, super, jaz sem za, ampak prva dva meseca NI ŠANS, da uspem kaj napisati, tako da brezveze. / NMN, čez poletje sem v džungli in se pogovarjam z ogromnimi metulji, težko pošljem email, potem se raje niti ne trudim?

Nikar tako! Smisel izziva je, da o zgodbi razmišljate dlje in zato ustvarjate kvalitetnejšo vsebino. Ker razumemo da ima včasih čas svoje ideje in načrte,  dovolimo v tem izzivu dvakrat oddajo dvojnega prispevka: to pomeni da v enem roku lahko oddaš dve nalogi iz dveh različnih mesecev. Glavno je, da na koncu prejmemo šest tvojih sestavkov iz šestih različnih nalog.

Naloga je objavljena, meni pa nekaj ni jasno in zdaj razmišljam o tem namesto da bi pisal/a, help?

Nikar tako! Pošlji nam mail, pocukaj za virutalni rokav na IG ali FB, da rešimo zagato!

 

Tukaj bomo objavili pretekle izzive:

(01) Majska naloga

Opiši prizor iz svojega sveta, v katerem sta zelo izpostavljena mraz ali vročina, ne da bi uporabil ti dve besedi ali njune sopomenke v besedilu.
Največ 500 besed.
Ni nujno da gre za začetek zgodbe, seveda, gre le za prizor. Odločitev, kdo vse bo v tem prizoru, je povsem tvoja.

(02) Junijska naloga

Zmajal/a je z glavo in mu/ji/jim dejal/a: »Iz dežja pod kap, samo to smo dosegli, iz dežja pod kap.«
Kaj se je zgodilo?

Največ 1000 besed.

 

(03) Julijska naloga

Svinčnik, sveča, cvetlica, prst, medica, sonce, luna, pesem, mačka, črv, oko, piškot. Tvoj svet, tvoje dogajanje, vključiti pa moraš zgoraj napisanih 12 besed (lahko spreminjajo sklon in število). Največ 1000 besed v prispevku.

(04) Avgustovska naloga

Opiši situacijo oz. dogodek, ki se je zgodil tvojemu glavnemu junaku oz. junakinji, ko je bil najbolj prestrašen v svojem življenju. Kaj je vodilo do tega strahu, kako se ga je rešil? Se ga je rešil? Brez omejitve, dva stavka ali pet strani, vaš svet, vaša slika.

Časa imate do 28.9. do polnoči.

(05) Septemberska naloga

Potovanje v preteklost – lahko s čarovnijo za fantazijsko zgodbo ali časovnim strojem za SCI-FI ali nekaj povsem unikatno tvojega, lahko se pa s tem sploh ne ukvarjaš. Tvoj protagonist sreča znanega negativca (iz katerih svetov, žanra ali časa je v tvoji domeni). Kdo je? Iz katere zgodovine? Dimenzije? Sveta? Kaj je storil? Je res to storil? Je res ON negativec? Kaj naredi tvoj-a junak-inja (oz. protagonist, ki ga v tem trenutku “uporabljaš”), kakšna je njegova/njena naravna reakcija, kako se odzove? Dialog kraljuje! Največ 800 besed.