Literarni izziv 2022/23 - Kalejdoskop

Ponovno začenjamo z literarnim izzivom! Kot prejšnje leto, začenjamo z manjšimi nalogami – če oddate vseh pet nalog oz. slik vašega kalejdoskopa, dobite vstopnico za oddajo vaše finalne kratke zgodbe za tekmovalni del natečaja konvencije. Naloge bomo objavljali na spletni strani, vsaj prvih nekaj pa tudi na družbenih omrežjih. Posebej zanimive izseke vaših nalog tudi objavimo, pripravljamo pa, če bo svet dovolil, tudi manjše srečanje izzivancev še pred konvencijo naslednje leto!
Spodaj ponovimo na kratko navodila in razkrijemo prvo nalogo.

Pravila za NMN Literarni izziv: sestavi kalejdoskop svojega vesolja.

Iz tradicionalnega literarnega natečaja Na meji nevidnega smo  ustvarili literarni izziv pisanja petih kratkih sestavkov vašega izvirnega sci-fi/fantazijskega sveta. Poimenovali smo ga »Sestavi kalejdoskop svojega vesolja«, kjer različne slike v kalejdoskopu zamenjajo prizori vaše lastne zgodbe. Vsakega prvega v mesecu objavimo torej nalogo, ki jo morate izpolniti, namen pa je raziskovanje in poglabljanje vašega sveta ter vaših likov. Rok oddaje je precej preprostejši kot lani – zadnji dan v mesecu do polnoči pričakujemo prispevke na naš mail, natecaj@nmn.si.

Če oddate vseh pet prispevkov, lahko oddate tudi finalno kratko zgodbo, ki se uvrsti v tekmovalni del za najboljšo kratko zgodbo NMNja 2023. Za finalne zgodbe se bo sestala tričlanska žirija, ki bo vsem finalistom podala tudi mnenja glede njihovih oddanih zgodb – na konvenciji ali po njej, kot se je zgodilo v 2022.

Tekom mesecev nalog se bomo sestali zdajšnji in prejšnji tekmovalci na čisto neobvezujočih srečanjih, z namenom druženja, primerjanja zapiskov, razglabljanja o vsem kar vas muči ob pisanju in tuhtanju kakšne naloge nas še čakajo. Datume srečanj objavimo in sporočimo sproti.

Kot lani, imate na voljo dva jokerja za zamudnike. To pomeni enostavno, da če en mesec zamudiš rok oddaje, lahko enkrat, ko imaš manj nor mesec, to nadokonadiš in oddaš dva prispevka. Smisel izziva sicer je, da se z zgodbami in svetom ukvarjate dlje časa, zato več kot dve zamudi ne bomo upoštevali, prav tako se jokerja ne seštevata (ne morete 4 mesece nič oddati, potem pa v enem mesecu poslati 4 naloge).

AKTUALNA SLIKA V TVOJEM KALEJDOSKOPU:

(05) Februarska naloga

Peti letošnji, februarski izziv se glasi:

Skozi zgodbo (lahko je dialog, pripovedovanje, obred, karkoli želiš) razloži zakonitosti magije ali fantastičnosti tvojega sveta. Od kje je prišla magija, kaj jo ustvarja, kdo z njo upravlja? Če pišeš zf, kaj znanstvenega se je zgodilo, da je zdaj tvoj svet tako fantastičen, kateri zakoni veljajo, katere se prelamlja.

Največ 900 besed.

Veselimo se prispevkov, srečno ustvarjanje!
Rok oddaje: torek, 28. 2. do polnoči.

Splošna navodila:

Roki oddaje

Rok oddaje je zadnji dan v mesecu, do polnoči. Izzivi se objavljajo prvega v mesecu. Torej je prvi izziv objavljen 1.10., za oddajo imate časa do 31.10. do polnoči. 1.11. zjutraj objavimo drugi izziv in tako naprej.
Zadnji izziv se bo torej objavil prvega februarja, in s prvim marcem 2023 bo začel teči rok za oddajo finalne zgodbe vseh tistih, ki boste oddali pet nalog. 31.3.2023 je rok za oddajo finalne zgodbe, nato je na žiriji, da v roku dobrega meseca najde zmagovalca. In da ne bo koga zbegalo: lani je bilo šest izzivov oz. nalog, letos jih je pet zaradi prilagoditve mesecu konvencije.

Kakšna pa so navodila glede teksta, jezika in dolžine nalog ter končne zgodbe?

Dolžina teksta bo navadno omejena na nekaj sto besed in se bo razlikovala od naloge do naloge. Ponekod omejitve ne bo, so pa rdeča nit nalog krajši prizori, odbliski v vašem svetu. Končna naloga bo omejena na 1500 besed. Kot vedno, je lahko tema fantazija ali sci-fi žanr. Sprejemamo le zgodbe in izzive v slovenskem jeziku.

Kam pošiljam sestavke?

Na email natecaj@nmn.si. Besedilo pošljete kot dokument, ki nosi vaše ime in priimek ter mesec izziva (primer: harry-potter-november2022). Po oddaji vsake naloge boste prejeli potrditev in po zaključku boste, če boste oddali vseh pet nalog, povabljeni v nadaljevanje natečaja. Tekom natečaja bomo vse informacije glede literarnega izziva redno objavljali na spletni strani NMN-ja. Najbolj izvirne in/ali zabavne citate bomo objavljali tudi sproti na družbenih omrežjih, seveda z vašim dovoljenjem.

FAQ

Čemu teh pet predhodnih nalogic, zakaj ne standardna oddaja kratke zgodbe tik pred konvencijo?

Naloge so ustvarjene z namenom, da  se poglobljeno ukvarjate s svojim svetom in liki. Premik iz vaše cone udobja bo tudi protagonistom in svetu/vesolju dal večjo globino in kredibilnost in nedvomno zvišal kvaliteto končne kratke zgodbe. Pa še zabavno je!

Ok, NMN, super, jaz sem za, ampak prva dva meseca NI ŠANS, da uspem kaj napisati, tako da brezveze. / NMN, čez poletje sem v džungli in se pogovarjam z ogromnimi metulji, težko pošljem email, potem se raje niti ne trudim?

Nikar tako! Smisel izziva je, da o zgodbi razmišljate dlje in zato ustvarjate kvalitetnejšo vsebino. Ker razumemo da ima včasih čas svoje ideje in načrte, dovolimo v tem izzivu dvakrat oddajo dvojnega prispevka: to pomeni da v enem roku lahko oddaš dve nalogi iz dveh različnih mesecev. Glavno je, da na koncu prejmemo pet tvojih sestavkov iz petih različnih nalog.

Naloga je objavljena, meni pa nekaj ni jasno in zdaj razmišljam o tem namesto da bi pisal/a, help?

Nikar tako! Pošlji nam mail, pocukaj za virutalni rokav na IG ali FB, da rešimo zagato!

 

Že objavljene pretekle slike tokratnega izziva:

(01) Oktobrska naloga

Pripoveduj o dejanju iz protagonistove preteklosti, ki je na njegovo življenje in pogled na svet močno vplivalo (pozitivno ali negativno), ne da bi to dejanje dejansko opisal. 800 besed.

(02) Novembrska naloga

Napiši kratek razglas vladarja/vladajočega razreda/božanstva/česarkoli oz. kogarkoli, ki vlada v tvojem svetu (in če ni vladajočega, nam na svoj način predstavi, kdo bi objavil tak razglas). Tema je slavje oz. slavnost. Kaj slavite na tvojem svetu? Zmago v vojni? Vzpostavljen mir? Poroko? Mednarodni sporazum? Medgalaktični sporazum? Ustoličenje vladarja? Rojstvo otroka? Odkritje zdravila? Razumevanje jezika mikroorganizmov? Novo umetinško delo? Nov izum? Na kakšen način slavijo to kar se jim zdi vredno slaviti? Skozi ta razglas nam pokaži utrip sveta, ki ga ustvarjaš, kaj ga žene in kakšna je mentaliteta bitij, ki ga naseljujejo. 1200 besed.

(03) Decembrska naloga

Protagonist/ka sreča starega znanca, vendar ga skorajda ne prepozna, tako drastično je spremenil/a/o svoj videz. Bralci ne vemo, kako je bil/a/o videti prej, tvoja naloga je, da to vključiš v prizor in dialog tako, da bo del zgodbe, ne dolgočasen opis. Sprememba videza karkoli spremeni v njunem odnosu? Ne pozabi: dialog kraljuje! 1000 besed.

(04) Januarska naloga

Tvoj protagonist ima gotovo neko specifično telesno lastnost/hibo, za katero morda vedo vsi, ali pa samo on. Ima kakšno vidno ali skrito brazgotino? Šepa? Ima govorno napako? Daj svojemu liku posebno potezo in obrazloži, kako jo je dobil. 500 besed.

Finalne kratke zgodbe preteklih izzivov:

Kalejdoskop 2021

Vsebina revije:

  • Kratke zgodbe literarnega natečaja

Prenos pdf revije

Literarni natečaj 2021
Literarni natečaj 2022

Kalejdoskop 2022

Vsebina revije:

  • Kratke zgodbe literarnega natečaja

Prenos pdf revije