NMN 2018Novice

Intervju: Mateja Velušček

By 29. januarja, 2019 No Comments

Mateja Velušček ali Ginger Loona Lovegood

 

Nasmejana umetnica, ki je v letu 2018 z ilustracijo Rona Weasleya zmagala na NMN likovnem natečaju, bo 3. februarja skupaj z NMN ekipo v Dobri potezi otvorila razstavo svojih geeky ilustracij. Ker smo jo želeli bolje spoznati in ker smo prepričani, da želite kaj več o njej izvedeti tudi sami, smo ji zastavili nekaj vprašanj. 😊

Povej kaj o sebi.

Sem Mateja in imam 25 let. S študijem ilustracije sem začela na likovni gimnaziji, dokončala na Pedagoški fakulteti, na likovnem oddelku, zdaj pa skušam postati freelance artist.

Kdaj si se prvič srečala z risanjem?

Najprej sem se srečala s fotografijo, ampak je to nekako zamrlo v gimnaziji, ko so me pošiljali naokoli na vsa ostala tekmovanja, samo za fotografijo ne (smeh). Tako da sem se potem nekako našla v ilustraciji.

Se morda spomniš, kaj je bila tvoja čisto prva ilustracija?

Ena taka zelo smešna stvar. Nekakšna farma kokoši in kokošjih jajc (smeh). To je bila prvošolska risba in sem narisala celo proizvodnjo (smeh).

Kaj ti umetnost pomeni?

Umetnost je zame en od načinov izražanja, hobi. Ko prebereš knjigo, se ti v glavi ustvari forma in nato poskusiš tisto formo nekako spraviti na list papirja.

Ko smo že ravno pri ustvarjanju forme na listu papirja – kako se lotiš ilustracije?

Odvisno. Najprej sem črpala iz filmov, knjig, fan artov. Na faksu nikoli nisem marala risanja po opazovanju oziroma študije akta in tako naprej. Ker se s tem nisem želela ukvarjati, je bila druga izbira ilustriranje z izmišljevanjem. In ker so mi všeč živali, sem nekako pristala v tem, da sem risala živalce.

Kaj te navdihuje?

Živalce.

Že pred intervjujem si omenila, da s to ilustracijo sama sicer nisi želela sodelovati na NMN natečaju, ampak so te v to »prisilili« prijatelji (smeh). Zakaj si imela pomisleke?

Ker sem preveč samokritična in sem takrat vedela, da mi ilustracija ni všeč. Zdaj mi je, no (smeh).

Zato, ker je všeč tudi ostalim?

Ja (smeh). Imam to težavo, da ponavadi zadevo naredim, potem pa jo moram pustiti en teden na miru. Ko se k njej vrnem, jo nekako dokončam tako, da mi je na koncu všeč. Ponavadi nekaj začnem, pogledam in se mi ne zdi nič posebnega, potem pa pridejo ostali zraven in rečejo, da je ful lepo narejeno. Pač, jaz tega ne vidim (smeh).

Zakaj pa si se odločila, da boš risala ravno Rona?

Ja, malo je bil problem najti sidekicka. Robin od Batmana je že totalno sprana stvar, sidekick od Harry Potter sveta pa je ponavadi Hermione, tako da je Ron malo zapostavljen. In tako je bil prvi lik, ki mi je prišel na pamet.

 

Kako pa si se lotila te konkretne ilustracije?

Načeloma si ustvarim nek koncept in temo v glavi in potem spotoma, ko rišem, kaj spremenim. Ponavadi je tako, da končni izdelek ni niti najmanj podoben tistemu konceptu, ki sem si ga sprva ustvarila v glavi.

Imaš še posebej rada kakšen stil ilustriranja ali rada eksperimentiraš?

Rada eksperimentiram, drugače pa mi je na splošno zelo všeč mešana tehnika, tako da imaš stvari narejene z na primer akvareli in potem greš z barvicami čez. Pri natečajni ilustraciji pa sem se preizkusila v digitalni tehniki.

Kateri projekt, ki si ga do sedaj izpeljala, se ti zdi najbolj uspešen?

Moje diplomsko delo, ki je imelo tako zapleten naslov, da se ga nikakor ne zapomnim, Sobivanje risbe in slike ter papir kot temeljni nosilec podobe. V bistvu sem šla ven iz pedagoške smeri v slikarsko temo – da lahko slikaš in delaš akvarel na najbolj poceni papirju, takemu, ki praktično razpade ob stiku z vodo. Ta projekt je bil mogoče res najbolj uspešen, ker mi je uspelo doseči cilj s tistimi res najbolj »anti-akvarel« materiali.

S čim se v življenju še ukvarjaš, poleg ilustracije?

Sem eden tistih »zapečkarskih« tipov. Ampak po novem se učim šivati, drugače pa se lotim raznoraznih ročnih del, okraskov, si izmišljujem stvari med igranjem D&D-ja …

Uuu, D&D, povej mi več (smeh)!

Začeli smo igrati doma, s fantovim bratom, tako da je naša skupina sestavljena iz ozkega kroga prijateljev. Začeli smo septembra, tako da počasi napredujemo. Ravno zdaj se pogovarjamo, kako bomo naredili makete.

O super, še maketo delate. Imaš še katere druge geeky hobije?

Igranje Guild Wars. Zdaj imam BioShock, ampak je že malo zamrl po enem tednu (smeh), tako da kakšne računalniške igre, drugače pa knjigice in namizne igre.

Najljubša knjiga?

Gospodar prstanov, trilogija.

Kaj si misliš o filmu Hobit?

Je v redu trilogija, ampak ni zares Hobit.

Se ukvarjaš s cosplayem?

Ne, ker je bil prvi poskus fail in je postal ginger Loona Lovegood.

(Smeh) Kako ginger?

Ko smo se na faksu za pusta oblekli v kostume, sem jaz hotela biti Loona Lovegood in ker nisem imela lasulje, sem morala vsakemu posebej razložiti, kdo sem. In tako je nastala Ginger Loona Lovegood (smeh).

Kateri geek svet ti je na splošno najljubši?

(Po daljšem razmisleku) Gospodar prstanov in vse, kar je o tem (smeh), pa potem zdaj nove Magične živalce.

Če bi imela superpower, kateri superpower bi imela?

Nekaj, povezano z ognjem.

Zakaj ogenj?

Da bi ga lahko po želji prižigala. Všeč mi je, ker je topel in taka zanimiva stvarca, ki se je ne smeš dotakniti.

Si imela v življenju kakšnega idola?

Vedno sem imela rada družino Weasley (smeh), tako da je morda tudi to razlog, da sem izbrala ravno Rona. Drugače imam pa rada slovenske ilustratorke, všeč mi je Hana Stupica. Načeloma imam nekaj svojih »Instagram najdb«, punce, ki bi rade postale umetnice tudi same.

Kaj je tvoj cilj?

Načeloma je moj cilj, da bi našla neko vejo v ilustraciji, in mogoče tudi v čem drugem, ki bi mi ustrezala. Zdaj me je pritegnil D&D, tako da mogoče kakšni character concepts.

Kako bi postavila ceno svojemu izdelku, če bi ga prodajala?

Ta je težka, ker dejansko ne vem. Tukaj je glavni problem, kaj je nekomu všeč. Recimo nečemu, kar je meni res lepo, dam seveda višjo ceno. Potem pa je odvisno tudi od drugih, kaj si oni o tem izdelku mislijo … Ne vem (smeh).

Ali imaš kakšen nasvet za kogarkoli, ki bi se rad lotil ilustriranja?

Ne bodi preveč samokritičen (smeh). In pa začni s tem, kar ti je najbolj všeč. S tebi ljubo tehniko, tudi če nimaš pojma, kako in kaj delaš, samo začni.

Si bila letos prvič na NMN-ju?

Ja, in žal mi je, ker nisem šla že prej.

Samo še to: Ali se veseliš razstave?

Ja. Zdaj nisem več v Ljubljani, ampak drugače je bila Dobra poteza moj naj naj naj kotiček, kamor smo večkrat prišli igrat namizne igre, tako da se zelo veselim (smeh).

Leave a Reply