Društva na konvenciji

Vas zanima srednjeveška tematika, mečevanje in igranje fantazijskih vlog ali pa bi le prebrali ali ustvarili svoj strip, knjigo ali umetnino? Na konvenciji boste našli društva, ki se ukvarjajo z vsemi naštetimi dejavnostmi. Njihov celoten seznam si lahko ogledate na tej strani.

Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad

Slovensko Tolkienovo društvo Gil-galad pri nas že več kot 20 let povezuje ljubitelje del J. R. R. Tolkiena. Člani društva se srečujejo na raznih dogodkih, trikrat na leto pa se udeležijo večjih letnih srečanj, ko se za več dni v objemu narave družijo in uživajo v prijetnem fantazijskem vzdušju. Novi člani so vedno dobrodošli! V skoraj vseh državah po Evropi in marsikje drugod po svetu obstajajo Tolkienova društva, ki ljubitelje njegovih del in filmov, posnetih po njih, združujejo in jim dajejo možnost kreativnega ustvarjanja.

Skupnost LARP Slovenija - Belesija

Skupnost LARP Slovenija smo navdušenci nad igranjem vlog (Live Action Role-Playing), ki redno organiziramo tovrstne dogodke v Sloveniji. Naš LARP je usmerjen v srednjeveško-fantazijski svet in poteka v Belesiji – stari deželi, polni škratov, vilinov, orkov, ljudi, polovnjakov in drugih magičnih bitij, ki se potikajo naokoli. Nekateri prijazni, drugi smrtno nevarni. Vsakdanje življenje je prepredeno z željo po odkrivanju neznanega. Ambicije enega lahko spremenijo življenja, ambicije mnogih lahko zamajejo še tako trdno oblast. Vse to lahko najdeš v Belesiji, kjer te dogodivščina čaka za vsakim vogalom.

www: larpslo.si

Animov

Društvo ANIMOV je obalno društvo, ki združuje ljubitelje animejev, mang, družabnih iger in videoiger. Vsako leto organizira anime konvencijo. Letos bo ta potekala online – Cyber UmiKo 15. maja 2021. Izdaja revijo MAGnet Manga. Vsako drugo nedeljo preko platforme Twitch vodimo oddajo MAG Pogovori pogovorna oddaja, kjer govorimo o animejih, mangah, streamamo in imamo intervjuje z različnimi ljudmi/ilustratorji/streamerji/cosplayerji. 

www: animov.si

Aemona Argonauts - Quidditch Ljubljana

Smo prvi slovenski quidditch klub! Našo pot smo začeli jeseni 2015. Prvi treningi so bili odigrani v parku Tivoli, trenutno pa treniramo na sosednjem športnem stadionu, zraven športnega društva Narodni dom. Treningi so 2x tedensko, kjer se potrudimo za dobro vzdušje in kvalitetno izvedbo. Dobrodošli ste fantje in punce, ki si želite telovadbe v dobri družbi. Poleg tega pa zraven dobite še priložnost da z nami potujete po raznih mednarodnih turnirjih, kjer tekmujemo in se spoznavamo z ekipami iz celega sveta!

Združenje svobodnih mečevalcev

Academia artis dimicatoriae (Akademija veščine bojevanja) je skupina, ki se ukvarja s preučevanjem in redno vadbo zgodovinskih evropskih borilnih veščin. Gre za izvirne veščine bojevanja, ki so nastale v Evropi in bile v uporabi skozi stoletja, vse dokler tehnološke in družbene spremembe niso vplivale na njihov zaton. V to veliko družino veščin sodijo oblike bojevanja z raznovrstnim hladnim orožjem – meč, bodalo, messer, orožje na drogu (med drugimi sulica, helebarda, sekira). Vanjo štejemo bojevanje v oklepu ali brez ter bojevanje na konjskem hrbtu. Eden pomembnejših je tudi boj brez orožja – rokoborba z ruvanjem in udarjanjem. V naših vrstah so cenjeni inštruktorji in interpreti doma in v tujini ter aktivni člani mednarodnih teles HEMA.

www: aad.si

Stripoholik

Striparski navdušenci, bralci in zbiratelji. Družimo se s sebi enakimi, izmenjujemo informacije, omogočamo lažji dostop do stripov ter skušamo z raznimi akcijami popularizirati domačo strip sceno.

Kocke klub

Klub od leta 2008 združuje ljubitelje LEGO kock Slovenije, ki razpravljajo o številnih LEGO stvaritvah, kompletih, informacijah in zanimivostih o LEGO. Organizirajo LEGO delavnice in razstave s predstavitvijo različnih LEGO stvaritev. Dogodek KockeFest se zdaj tradicionalno organizira dvakrat letno, spomladi in jeseni v Ljubljani. Organizirajo in sodelujejo na številnih domačih in mednarodnih razstavah, tekmovanjih in razstavah.

www: kocke.si

Celjsko literarno društvo

Celjsko literarno društvo obstaja že od leta 2001, ko je začela izhajati društvena literarna revija Vsesledje, kjer je vsega po malem. Ukvarja se z razvojem literarnega ustvarjanja svojega vse številčnejšega članstva vseh starosti. Od leta 2019 obstaja tudi Sekcija za spekulativno fikcijo, ki se posveča fantazijski književnosti. Glavni kanal delovanja sekcije je portal znanstvena-fantastika.si, ki je pred kratkim praznoval prvo obletnico delovanja. Društvo od leta 2016 izdaja Supernovo, edino slovensko revijo za spekulativno fikcijo. Revija je edina slovenska revija, ki omogoča mladim, neuveljavljenim avtoricam in avtorjem objavo fantazijske kratke zgodbe. Društvo od leta 2017 priredja Fanfest, slovenski festival fantazijske književnosti, edini te vrste v Sloveniji. Festival je zmes prireditve, delavnic in predstavitev dogajanja v Sloveniji na področju fantazijske književnosti. Vsako leto so prisotni tudi tuji gostje, saj je festival del regionalnega festivalskega dogajanja.

www: cld.si

Pbyte gaming

Slovenska gaming skupnost pByte spodbuja razvoj gaming in e-Športne scene v Sloveniji. Smo samostojni in sestavljeni iz prostovoljcev, ki so navdušeni nad videoigrami. Organiziramo dogodke, festivale, lige, tekme in pogovorne oddaje. Poročamo o dogodkih, slovensko sceno posodabljamo z dogajanji in zabavnimi vsebinami iz širokega nabora iger. Pišemo vodiče, mnenja, bloge in recenzije. Velik del našega delovanja je povezovanje igralcev videoiger po Sloveniji, zato smo ustvarili skupnost za igralce videoiger in e-športnike. Serija dogodkov StarFall povezuje igralce videoiger po Sloveniji in razvija e-športno skupnost. Odvija se dvakrat letno, skupno gostimo preko tisoč udeležencev.

www: pbyte.si

KUD Fofite

Društvo Fofité v letu 2021 praznuje 10. obletnico svojega obstanka. Ja, človek bi si rekel, tako mlado društvo… In če povprašate o tem kateregakoli člana, vam bo vedno odgovoril v smislu – „res je, mladi smo, ampak kvaliteta govori sama zase“. KUD Fofite je društvo, ki je v svojih 10ih letih nanizalo uspehe na vseh področjih. V gledališkem, filmskem, fotografskem, in še marsikaterem drugem področju, se je izkazalo kot društvo, ki temelji na povezovanju s strokovnjaki in profesionalnimi mentorji. Poleg gledališke dejavnosti opazen delež h kulturnemu življenju prispeva še vsaj z Fotosekcijo KUD Fofité (z ustvarjanjem, razstavami in ohranjanjem dediščine) in več kot petnajst let organiziranja Večerov filmske glasbe.

Srednjeveško društvo Red kraljevega orla

Osrednja dejavnost društva je srednjeveško mečevanje. Smo edino društvo v Sloveniji, ki izvaja redne, organizirane treninge mečevanja po principih bojevanja iz srednjega veka, po priročnikih mojstrov kot so Lichtenauer in Meyer. Tehnike iz teh priročnikov, ‘fechtbuchov’, so prilagojene za potrebe scenskega bojevanja, kjer so glavna vodila varnost, predvsem pa dramski efekt za občinstvo. Smo edini, ki na nastopu prikažemo resnične tehnike mečevanja, vpletene v delno koreografirane nastope in delno proste boje, kar našemu nastopu daje edinstven pridih realizma in atraktivnosti kompleksnih tehnik bojevanja.

Društvo ljubiteljev igranja vlog D20

Povezujemo ljubitelje iger vlog. Radi se igramo, barvamo figurice, naumljamo nove scenarije, aktivnosti, projekte in načine druženja. Všeč nam je povzročati pozitiven družben učinek! Imamo raznovrstne interese, zaradi česar smo prav pisana druščina!

www: d20.si

Zavod Erea

Smo mlada neprofitna organizacija, ki se ukvarja z izkustvenim učenjem, igrami in dogodivščinami. Naš cilj je ustvarjanje tako izobraževalnih kot zabavnih aktivnosti za mlajše in starejše, s katerimi nagovarjamo vse od zabavnih pa do resnih tem. Smo veliki navdušenci akcijskega igranja vlog (LARP), ki ga uporabljamo na različne načine. V Sloveniji vodimo LARP skupnost Tales of Erea, kjer na dogodkih skupaj zaživimo v fantazijskem svetu polnem piratinj, trgovcev in pustolovcev. Čedalje pogosteje sodelujemo v projektih mobilnosti Erasmus+ in Edu-LARP. Tu metode LARPa in družabnih iger uporabljamo kot orodje za osebnostno rast, razvoj kompetenc in ozaveščanje.

Totem Hoarder

Igra Totem Hoarder je fantazijska igra s kartami za dva igralca, ki bo nekatere spomnila na igre z zbirateljskimi kartami Pokemon, Magic ali Yu-Gi-Oh, od koder ustvarjalca tudi črpata inspiracijo. V igri namreč nastopajo številni fantazijski liki in pošasti, ki se med seboj bojujejo. Glavna razlika med naštetimi igrami in igro Totem Hoarder pa je, da je le-ta samostojna in za igranje potrebujete le en zaključen komplet kart.

Wargaming Slovenija

Naša naloga je razvoj barvanja in iger z minaturami v Sloveniji. Organiziramo delavnice barvanja, igralne dneve, turnirje in predstavitve iger posameznikom in skupinam. Na NMN festivalu bi želeli predstaviti Wargaming društvo, ki obstaja že 20 let. Do sedaj smo se vedno predstavili v sodelovanju s Črno Luknjo. Tudi letos smo sklenili sodelovati skupaj, zato nismo uradno prijavili društva na NMN, saj naj bi za to poskrbel Jure iz Črne Luknje. Širši množici bi radi pokazali in približali wargaming tabletop igre Warhammer 40K (Sci-fi), Warhammer Age of Sigmar (Fantasy) in Conquest (Fantasy).