Delavnice kreativnega pisanja

Kako vam kaj gre tista zgodba, ki ste jo hoteli napisati? Ste se morda kje zataknili, ali potrebujete pomoč? Morda je zaželjena pomoč v obliki brce v rit? Nič bati! Pri Na meji nevidnega in Vodnikova domačija smo brc v rit vešči in jih z veseljem delimo! V ta namen smo za vse nadebudne pisatelje – pa tudi tiste, ki jih pisanje zanima samo tako – organizirali štiri neodvisne, brezplačne delavnice, ki pa se med seboj vseeno tematsko povezujejo. Če se delavnice želite udeležiti, prosimo da izpolnite spodnji prijavni obrazec. Posamezen termin delavnice je omejen na 30 udeležencev. Prijava na delavnico ni več mogoča, saj smo že zapolnili vsa razpoložljiva mesta.

Štiri delavnice, ki so neodvisne druga od druge, a se tematsko dopolnjujejo. Teme bodo:

  • Aljoša Harlamov – Stil pisanja – predviden datum: sobota,  30.3.2019 od 11h do 14h
  • Alen Lovrič – Grajenje svetov (“worldbuilding”) – predviden datum: sobota, 20.4.2019 od 11h do 14h
  • Nina Kremžar – Struktura zgodbe – predviden datum: sobota, 11.5.2019 od 11h do 14h
  • Boštjan Gorenc – Karakterizacija likov – predviden datum: torek, 28.5.2019 od 18h do 21h

Obravnavana tematika na posamezni delavnici

Delavnica: stil pisanja

Kaj je to slog in ali ga je kdaj čisto zares tu mač? Kakšnega pripovedovalca izbrati in kako pameten naj bo? Zakaj se pri fantastičnih žanrih vse začne in konča z opisom? »Zakaj je treba dialoge pisati, kakor da ste dramatik?« Ali ima zgodba ritem in kako graditi … suspenz? Na vsa ta in številna druga vprašanja v zvezi s slogom in pripovednimi načini pri pisanju (fantazijskih žanrov) bo skušal na delavnici odgovoriti dr. Aljoša Harlamov, bivši literarni kritik, predvsem pa urednik in profesionalni bralec.

Delavnica: grajenje svetov

Glavna stvar, ki loči fantazijo in znanstveno fantastiko od drugih žanrov je svet. V teh zgodbah je le-ta namreč povsem drugačen; znan, a skrivnosten. A zgraditi zanimiv, smiselen svet je vse prej kot preprosto. Zato si bomo tukaj pogledali osnovne gradnike takih svetov in kako jih umestiti v zgodbo.

Delavnica: struktura zgodbe

Na delavnici se bomo ukvarjali z zgodbo – njeno strukturo in potekom, ugotavljali, kako vanjo umestiti like, kakšno vlogo nosi pripovedovalec, raziskovali vidike pripovedovanja in še kaj se bo našlo.

Delavnica: karakterizacija likov

»Ne povej, pokaži,« je vodilo, ki nas od golih opisov in ekspozicije usmerja k doživljanju zgodbe skozi dejanja, besede in misli. Takisto velja za oris likov. Na srečanju bomo s primeri mojstrov fantazijske literature dognali, kako lahko tudi sami opišemo in umestimo svoje junake z njihovimi dejanji. Pogledali pa bomo tudi, kaj se zgodi, ko liki zatavajo izven predhodno vzpostavljenega okvirja lastne osebnosti.

Prijava na delavnice:

Prijava na delavnico ni več mogoča saj smo že zapolnili vsa razpoložljiva mesta.

Lokacija vseh srečanj: