Novice

BREZ NJIH BI BILI SUPERJUNAKI LE JUNAKI

By 27. avgusta, 2018 No Comments

Vsi smo superjunaki svojih fantazijskih romanov, kratkih filmov ali le vsakodnevnih podvigov, in vsi potrebujemo podporo, pomočnika ali enostavno najboljšega prijatelja.

Tokrat smo jih izbrali najboljših 18, ki jih vsi poznamo, tistim malo manj znanim pa se lahko zahvalite s kepico sladoleda ali vstopnico za NNM 2018.

 1. Samoglav – Gospodar prstanov, J. R. R. Tolkien.

Si Samoglav Gamgi zasluži prvo mesto na naši lestvici? Nedvomno. Samo je več kot le pomočnik, Samo je najboljši prijatelj. Le redko se zgodi, da ima pomočnik ali v tem primeru sopotnik močnejšo osebnost od glavnega junaka, a Sam dokaže, da je edini, ki se moči prstana lahko upre, ko ga preda Frodu. Že od samega začetka je izredno predan Frodu. Samo je pravi dokaz, da resnično epska zgodba potrebuje pomočnika, ki je več kot le pomočnik.

 1. Chewbacca – Vojna zvezd.

Chewbacca je z enim samim obraznim izrazom in enim samim značilnim glasom, ki spominja na zapiranje predala, potegnjeno vodo v stranišču, prestavljanje stola in smrčečega mačka, postal ljubljenec sveta. Chewie, ki je to, kar je, ker je George Lucas pogledal svojega psa in si mislil, ne morem izključiti tako čudovitega in nesebičnega bitja iz svoje mojstrovine, je poskrbel za eno izmed najlepših bromanc. Zakaj je na našem seznamu? Ker je dva in pol metra velik puhec.

 1. Dr. Watson – Sherlock Holmes, A. C. Doyle.

Dr. Watson ima bogato zgodovino upodobitev, vendar ne glede na to, ali si pristaš Juda Lawa, Martina Freemana, ali pa mogoče Nigela Brucea, Dr. Watson ostaja vedno nepogrešljiva senca Sherlocka Holmesa. Dr. Watson, ki je po poklicu zdravnik, ni ravno kratke pameti, včasih kakšen primer zločina reši kar sam, a vseeno predstavlja tistega manj pronicljivega, a bolj uravnovešenega člana dvojice. Dr. Watson je zvest do točke, ko se njegovi bralci/gledalci že držimo za glavo, a na koncu je prav Dr. Watson tisti, ki predstavlja vsakega od nas, saj prav tako kot on vsak od nas z občudovanjem spremlja Sherlockovo vsako misel, njegovo vsako dejanje.

 1. Willow – Izganjalka vampirjev.

Le kdo se ne spominja tiste jecljave, rdečelase čarovnice Willow, ki nas je razveseljevala na televizijskih zaslonih in na sporedu, ko je ta še imel svojo pravo funkcijo? Willow je iz sramežljive najstnice postala prava močna sila, ki je vedno spremljala Buffy, jo med drugim obudila iz smrti, in na koncu postala najmočnejša čarovnica na Zemlji. Pred kratkim napovedana nova priredba serije Izganjalke vampirjev kreše mnenja iz različnih razlogov. Medtem, ko je v Trumpovem svetu glavni kamen spotike dejstvo, da bo Buffy tokrat upodobila temnopolta igralka, pa nas pri srcu bolj boli spoznanje, da bo mesto Willow zasedla druga igralka. Sarah Michelle Gellar je zamenljiva, Alyson Hannigan ni.

 1. Spock – Star Trek.

Odnos med kapitanom Jamesom Tiberiusom Kirkom in G. Spockom je bistvo Zvezdnih stez. Spock je človek in Vulkan, razdvojen med obema kulturama ter prvi častnik na krovu USS Enterprise, predvsem pa je zvesti sopotnik Kirka na njunih potovanjih v oddaljene dele vesolja, kamor še ni stopila človeška noga. Njegova inteligenca, značilno hladen in analitičen pristop k težavam brez čustvene vpletenosti je tisto, kar junaka, in včasih tudi kak planet ali dva, reši pred pogubo. Živi dolgo in uspešno!

 1. Robin – Batman.

Preden smo v trilogiji Vitez teme spoznali Bruca Wayna kot junaka, ki se sam bori proti tistim, ki ne verjamejo v pravico, se je mož netopir dolgo pred tem spopadal z zločinom s pomočjo mladega Dick Graysona. Dick se je namesto na pot zločina odločil za življenje v zelenih plavalnih kopalkah in pajkicah, se preselil v vilo bogatega Batmana in si pridobil častni sedež na sopotnikovi strani v batmobilu.

 1. Osel (Donkey) – Shrek.

Maček v modnih škornjih je preveč osredotočen nase, da bi lahko služil kot najboljši prijatelj Shreku, toda Osel (Donkey) je popoln; zvest in popolnoma odvisen od Shreka, namreč niti njegovo ime ne označuje njegove samostojne identitete. Toda njegovo prijateljstvo je brezpogojno in vedno stoji ob strani Shreku, ne glede na nevarnosti, ki prežijo v njunem pravljičnem svetu. Oslovo nenehno jamranje je majhna cena za ta odnos, predvsem pa zabavna.

 1. Zvončica (Tinker Bell) – Peter Pan.

Zvončica je ena izmed najbolj znanih ženskih likov v svetu Disneyja. Ta drobcena vila s svetlimi lasmi, spetimi v figo, in štrlečimi vilinskim ušesi, ki v svoji zeleni obleki in krilci prileti v srca vsakega, ki pozna Petra Pana in njegove prigode. Včasih je malce ljubosumna, malce privoščljiva, ampak komurkoli bi priletela v dlan, bi jo imel rad, predvsem Peter, ki bi brez njenega vilinskega prahu in prijateljstva že zdavnaj pristal v kljuki zlobnega kapitana.

 1. Emmett Brown – Nazaj v prihodnost.

Človek, ki ni le izumil časovni stroj, ampak je ta časovni stroj Delorean; človek, ki nas je z 1,21 gigavati popeljal na Divji zahod, v futuristično Kalifornijo in v petdeseta leta prejšnjega stoletja; človek, ki je popeljal Martyja McFlyja na dogodivščine njegovega življenja, in človek, brez katerega bi bil Marty le še eden izmed problematičnih najstnikov s težavami doma in v šoli.

 1. Hodor – Pesem ledu in ognja/Igra prestolov, George R. R. Martin.

Hodi, dobro drži vrata! Hodi, dobro drži vrata! … vsi, vemo kako se nadaljuje. Težko je v tako zahtevnem literarnemu delu izbrati le enega pomočnika. Tokrat izpostavljamo Hodorja, sicer malo pristransko, saj je svojo pravo vlogo Hodor doživel šele v televizijski priredbi, saj pisatelj s svojim pisanjem še ni prisopihal do tega dela zgodbe. Hodor je tisti pravi tragični pomočnik, ki je Branu v pomoč že od samega začetka; po nesreči dobesedno predstavlja Branove noge, proti koncu šeste sezone pa žrtvuje svoje življenje zavoljo Brana in ostalih.

 1. Morty – Rick & Morty

Morty ima zelo slabe ocene iz šolskih klopi in jeclja, toda zelo dobro sledi navodilom in zato je popolni pomočnik za norega znanstvenika Ricka Sancheza, ki je obenem njegov dedek. Morty nenehno dvomi in se hitro znajde v precepu ob podvigih Ricka, obenem pa ima težave z jezo. Kot pravi sopotnik na nenavadnih znanstveno (ne)podprtih dogodivščinah, se v ključnih trenutkih postavi zase in se dokaže kot vreden pomočnik in najboljši prijatelj.

 1. Gabrielle – Xena

Gabrielle in Xena sta skupaj preživeli skoraj vse, kar lahko doživita dve osebi; skupaj potujeta, se bojujeta z nepridipravi; sta celo križani, umreta in sta del vojne med angeli in demoni. Gabrielle je popolna sopotnica junakinje Xene, ki je nepogrešljiv del junaških podvigov Xene in njunih prijateljev.

 1. Hermiona Granger – Harry Potter, J. K. Rowling.

Kdor je bral Harryja Potterja ali si le ogledal njegove filmske upodobitve, in sago zaključil z mislijo, ta Harry je pa pravi junak, mora to pot opraviti še enkrat. Če nam Hermiona tega ni dokazala že v prvi knjigi, ko je v sobi z napoji njena logika odprla pot do kamna modrosti, pa si je poseben status junakinje dokončno priborila v tretjem letniku Bradavičarke. Mislimo, da je jasno kateri dogodek, ali bolje klofuto, imamo v mislih. Čeprav je svojo zgodbo začela kot piflarka, ki je malo hodila tudi že po naših živčkih, je kmalu dokazala, da je veliko več kot to. V njej se je skrivala prava gajstnost, ki nam je med drugim polepšala dan, ko je trmasto odkorakala iz sobe Sybile Trelawney in se raje posvetila pomembnejšim stvarem, kot pa usedlini v skodelici kave.

 1. Rose Tyler – Doctor Who

Rose Tyler je razlog, da je serija iz leta 2005 doživela uspeh, saj je predstavljala vse najboljše, kar lahko najdemo v človeku: srčnost, radovednost in neskončne zaloge empatije. Vse te lastnosti pomagajo Devetemu Doktorju do njegove ozdravitve in naslednje inkarnacije. Rose je Bad Wolf, pomočnica, prijateljica, ki se znajde v časovnem paradoksu in si je ustvarila življenje v paralelnem vesolju.

 1. Kovček – Ploščati svet, Terry Pratchett.

Kdo pravi, da mora biti pomočnik iz kosti in mesa? Kovček iz Ploščatega sveta je iz hruškovega lesa, njegovo glavno bistvo življenja pa je zaščititi svojega lastnika. Kovček je sprva pripadal Cvetku Cvetko, ki je v magični Ploščati svet prišel kot nevedni turist. Lastništvo pa je kmalu prešlo na Rincewinda – lenega čarovnika, za katerega bi malokdo takoj rekel, da je naš junak. Kovček, ki se premika s stotinami malih nog, je imun na magijo, njegova največja moč pa leži v njegovih ustih. Ta imajo namreč navado, da nepridiprave kar pojejo, vendar se kovček nikoli ne napolni, pa čeprav je pojedel že na stotine ljudi. Kovček je pravi heroj – neuničljiv, prekomerno zaščitniški – in vedno lačen. Le kdo si ga ne bi želel za sopotnika?!

 1. Inigo Montoya – Princess Bride

Jeza, sovraštvo, žalost ob umoru očeta spremljajo Iniga že od enajstega leta. Čeprav včasih plava v depresiji, ima svoj cilj vedno v mislih. Njegov glavni smoter življenja postane lov na očetovega morilca, zato se izuri v daleč najboljšega sabljača in po dvajsetih letih končno pride trenutek, ko se sooči z morilcem, grofom Rugenom. »Moje ime je Inigo Montoya. Ubil si mi očeta. Pripravi se na smrt.« Prav ta vztrajnost, iskrenost, zvestoba in mirnost v težkih trenutkih Iniga oblikujejo v popolnega pomočnika, ki je več kot zasenčil glavnega protagonista.

 1. Stvar (Thing) – Družina Addams.

Stvar (Thing) se za svojo popularnost lahko zahvali kar napredku v posebnih efektih, a vseeno si je svojo očarljivost prislužil tudi s svojim dobrim srcem in s stalno pripravljenostjo na pomoč. Stvar je vedno v bližini, ko nekdo potrebuje novo cigaro, ko je čas za menjavo glasbene podlage, ko pride pošta ali ko babica potrebuje malo zabave in se odloči za igro polaganja rok. Četudi je Stvar v resnici le dlan brez ostalih delov telesa, je njegova osebnost več kot očitna. Stvar je dobrotljiv, šaljiv, iznajdljiv, včasih pa tudi prava diva. Stvar vedno znova dokazuje, da tudi brez obrazne mimike in glasu lahko ustvarimo še kako zanimiv lik.

 1. Bucky Barnes – Captain America

Najboljši prijatelj superjunaka? Se bojuje z nacisti? Zvest, razen, ko ima izgubo spomina in postane agent organizacije HYDRA? Bucky Barnes je sposoben pomočnik, ki postane prijatelj Steva Rogersa, ko mu reši življenje. Bucky (skoraj vedno) stoji ob strani Kapitanu, fantu iz Brooklyna, ki je bil preveč neumen, da bi šel stran od pretepa.

Leave a Reply